Warzywa i kurczak na patelni z przyprawami włoskimi się smażyły, a liście jarmużu na chipsy w piekarniku się suszyły. Do warzyw makaron al dente dodałam i całość razem zmieszałam. Warzywa z kurczakiem z chipsami idealnie smakowały i piękne kolory na talerzu miały.
Składniki
na 4 porcje:
- 450 g mrożonych warzyw na patelnię,
- 1 filet z kurczaka,
- 100 g makaronu muszelek małych,
- 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek,
- 16 pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżeczka sosu worcester,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól himalajska różowa do smaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy włoskie do smaku,
- świeże oregano,
chipsy serowe z jarmużu:
- 150 g jarmużu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta czosnku w proszku,
- szczypta soli himalajskiej,
- 10 g żółtego sera.
Przygotowanie
Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy z pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika.
Do dużej miski wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, czosnkiem i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Ser trzemy na cienkiej tarce, posypujemy nim jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 150°C. Jarmuż ma być chrupiący.
Filet z kurczak myjemy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa włoskie jednocześnie z mięsem. W tym samym czasie gotujemy makaron na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Gdy warzywa i kurczak będą wysmażone doprawiamy je przyprawą włoską. Dolewamy sosu worcester, dodajemy oliwek i całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i doprawiamy pieprzem do smaku.
Włoskie warzywa z makaronem i kurczakiem podajemy z świeżymi pomidorkami koktajlowymi i chipsami serowymi z jarmużu. Na wierzch dodajemy świeże oregano.
ale kolorowo i bogato- super!
JESIEŃ KOLOROWA NA TALERZU 🙂 Dziękuję 🙂