Grillowana karkówka z warzywami

15 lip, 2016 | DANIA GŁÓWNE, GRILL, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Kiedy słońce mnie obudziło, to zrobiło mi się bardzo ciepło i miło. Postanowiłam coś pysznego na świeżym powietrzu przygotować, więc nie pozostało nic innego, jak tylko grillować. Karkówkę rano w marynacie na bazie oleju rzepakowego i octu balsamicznego z sokiem malinowym zamarynowałam i świeże prosto z działki warzywa do niej przygotowałam. Wszystko równocześnie się grillowało i bardzo dobrze smakowało. Z ulubionym sosem, musztardą podałam i promieniami słońca oraz smakiem potrawy z całą rodziną się rozkoszowałam.

Składniki

  • 1 kg karkówki,

marynata:

  • 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem malinowym,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól morska świeżo mielona do smaku,
  • mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku,

ponadto:

  • garść świeżych liści lubczyku (opcjonalnie 2 łyżki suszonego),
  • olej rzepakowy,
  • młoda marchew,
  • młoda pietruszka (korzeń i nać),
  • cukinia zielona,
  • cukinia żółta,
  • sól morska,
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • cukier.

Przygotowanie

Marynata: olej mieszamy z octem balsamicznym, dodajemy, sól, pieprz i chili.

Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy plaster obtaczamy w marynacie, posypujemy bardzo drobno posiekanym lubczykiem i delikatnie go wklepujemy. Mięso przekładamy do pojemnika, przykrywamy,  odstawiamy na noc do lodówki (lub ok. 3 godz.) 

Ok. 45 min przed grillowaniem, wyjmujemy mieso z lodówki, żeby poleżało w temp. pokojowej. 

Grillowanie:

Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1-2 cm, osuszamy papierowym ręcznikiem, spryskujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem.

Marchew, pietruszkę myjemy, osuszamy (nie obieramy) i spryskujemy olejem.

Na grillu układamy plastry cukinii, marchew, pietruszkę i zamarynowaną karkówkę, którą jeszcze doprawiamy pieprzem, solą i chili. Marchewkę pod koniec grillowania posypujemy cukrem.

Warzywa powinny być al dente, a mięso wg własnego smaku.

4 komentarze

  1. ewa

    muszę spróbować,bo moja marynata już się znudziła..

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    A ta jest banalna i oryginalna 🙂

    Odpowiedz
  3. Anonimowy

    O jaki fajny przepis!Chyba muszę spróbować taką zrobić.Dopiero przekonałam się w tym roku do jedzenia karkówki po tym jak spróbowałam grillowanej w Domu Kresowym!Mega mi posmakowała!!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dobrze zrobiona karkówka, zawsze smakuje 🙂 pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl