Kalafior, cukinia, kalarepa, brokuły to warzywa sezonowe, bardzo, ale to bardzo zdrowe. Można z nich przeróżne pyszności gotować, zjadać ich do woli, niczego sobie nie żałować. Kalorii mało mają, bo dużą ilość wody w sobie zawierają. Polecam makaron z podsmażonymi warzywami, doprawiony fajnymi przyprawami. Zmieszany z bazylią, szczypiorkiem z ogródka świeżo zerwanym i serem posypanym. Danie dla całej rodzinki, żeby miały zdrowie i uśmiechnięte minki.
Składniki
- 250 g rigatoni Barilla,
- ½ dużej kalarepy,
- 1 biała cebula,
- ½ kalafiora,
- ½ brokułu,
- 1 mała cukinia,
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz czarny grubo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 1 kopiasta łyżeczka przypraw, suszone pomidory z chili,
- pęczek szczypiorku,
- ½ mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- 2 garście listków świeżej bazylii,
- ser żółty grana padano.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z kalarepą. Następnie dodajemy brokuły i cukinię, całość podsmażamy często mieszając, doprawiamy solą.
Kalafior i brokuły powinny być al dente.
Rada: żeby przyśpieszyć czas podsmażania, można na chwilę przykryć pokrywą, warzywa pod wpływam pary szybciej zmiękną.
Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami z chili i mieszamy. Szczypiorek siekamy, bazylię kroimy na mniejsze kawałki (jeśli listki są duże).
Do makaronu z warzywami dodajemy szczypiorek, bazylię i podajemy z świeżo startym serem, kto ile lubi.
0 komentarzy