Dzięki temu, że ciasto spiralnie, gęsto ponacinałam, fajny kształt i wzór chlebka po upieczeniu uzyskałam. Czosnek niedźwiedzi i pieprz nadał smaku ciekawego, bardzo smakowitego. Skórka po ukrojeniu wyszła falująca i bardzo chrupiąca.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży,
- 3 płaskie łyżeczki soli,
- 300 ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczki cukru,
- 200 g mąki żytniej,
- 350 g mąki pszennej,
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego.
Przygotowanie
Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, mąkę żytnią i zalewamy wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ma delikatnie przyklejać się do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta formułujemy kulę, układamy ją na blasze posypanej mąką (ja wykorzystałam okrągłą formę – tortownicę).
Za pomocą ostrego cienkiego noża lub metalowej szpilki do mięsa, nacinamy ciasto w formie spirali, zaczynając od środka. Wierzch ciasta zwilżamy wodą (za pomocą mokrej dłoni). Zakładamy obręcz od formy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Przed pieczeniem jeszcze raz zwilżamy wierzch wodą i delikatnie oprószamy mąką.
Ten chleb musi byś pyszny, bo wygląda znakomicie.
Tak jest pyszny 🙂 dziękuję 🙂
ale ma fajną skórkę !
Dziękuję 🙂 i zapraszam częściej 🙂
Wypróbuję 🙂
Super, cieszę się 🙂 mam nadzieję, że będzie smakować 🙂 Pozdrawiam 🙂