Składniki
- 2 filety z kurczaka,
- 1 czerwona cebula,
- olej rzepakowy,
- świeży tymianek,
- świeży rozmaryn,
- starta skórka z cytryny,
- 200 ml bulionu,
- 100 g ryżu okrągłego brązowego,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka kapary,
- 50 g startego parmezanu,
- młody groszek zielony,
- szczypiorek,
- sól himalajska,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony.
Przygotowanie
Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w igiełkach tymianku i posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min (w zależności od wielkości filetów). Raz na jakiś czas odwracamy mięso.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i prażymy na nim ryż. Zalewamy bulionem i gotujemy.
Pesto: do blendera dodajemy nać pietruszki, ziarna słonecznika, dyni, kapary i wszystko miksujemy. Dolewamy kilka łyżek oleju, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.
Uduszonego kurczaka przed podaniem delikatnie podsmażamy na oleju, do uzyskania złotawego koloru.
Na talerzu układamy ryż połączony z pesto, a na nim kurczaka. Dodajemy zielony groszek i uduszoną w mięsie czerwoną cebulę. Całość ozdabiamy zieloną pietruszką i szczypiorkiem.
0 komentarzy