Gołąbki na ostro z ryżem, kaszą i pieczarkami

1 lut, 2017 | BOŻE NARODZENIE, DANIA JARSKIE, GOŁĄBKI, RYŻ, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Lubię robić gołąbki, gdzie gotowaniem ryżu się nie przejmuję, bo w woreczkach go gotuję. Lubię jak ryż kaszą gryczaną smakowo jest przełamany, a farsz na ostro jest doprawiany. Lubię pieczarki więc farsz z ich dodatkiem przygotowałam, ale na dwa sposoby je wysmażałam. Dodałam startych i pokrojonych, wcześniej na maśle podsmażonych. Koperek i pieprz cayenne dodał smaku ciekawego w liściach włoskiej kapusty schowanego. Pieprz Cayenne nie dość, że dodaje fajnej smakowej ostrości, to ma super zdrowotne właściwości:  pomaga leczyć nadciśnienie i chorobę wrzodową, a także bóle reumatoidalne. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie – proces odchudzania. Więcej w Internecie poczytajcie i też na przeciwwskazania uwagę zwracajcietongue-out

Składniki

  • ok. 1 kg ryżu pełnoziarnistego Uncle Bens,
  • 200 g kaszy gryczanej palonej,
  • ok 1 kg świeżych pieczarek,
  • 2-3 duże białe cebule,
  • 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól do smaku,
  • pieprz cayenne mielony do smaku,
  • 1 szt. dużej włoskiej kapusty,
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie

Ryż i kaszę gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy z wody (jeśli mamy w woreczkach).  Kaszę i ryż łączymy razem.

Farsz:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, suszymy i ok 600 g trzemy na tarce o dużych oczkach. Pozostałe kroimy w mniejsze kawałki (kilka zostawiamy na sam koniec, żeby podać z upieczonymi gołąbkami).

Rada: kiedy pieczarki trzemy na tarce, trudno je zetrzeć do końca, najłatwiej będzie zetrzeć ile się da, a końcówki pokroić. Dzięki temu szybko i łatwo będziemy mieć starte i pokrojone.

Na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z szczyptą cukru i solą. Cebulę przekładamy do ryżu z kaszą, a na tej samej patelni wysmażamy pierwsze pieczarki pokrojone w kostkę. Solimy na samym końcu i przekładamy do ryżu.

Pozostały jeszcze tarte pieczarki, które delikatnie odciskamy z nadmiaru wody i przesmażamy partiami na patelni, do momentu, aż woda z nich odparuje. Do ryżu dodajemy starte pieczarki, koperek, doprawiamy, solą i pieprzem cayenne.

Uwaga!  Należy uważać z ilością pieprzu cayenne, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube końce i odkładamy na bok. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi jeśli nam zostały lub smarujemy masłem i układamy ciasno przyrumienione gołąbki. Przykrywamy liśćmi lub folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.

Gołąbki pieczemy ok. 60 – 80 min w 190°C, 10 -15 min przed końcem ściągamy folię. Powinny się ładnie przyrumienić.

Można podać z ulubionym sosem lub podsmażonymi na maśle pieczarkami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl