Danie to jest ekspresowe, wystarczy 10 min i już jest gotowe. Składniki kolorami kontrastują i wspólnie bardzo dobrze smakują. Soli tylko szczypty używamy bo przecież musztardę słoną mamy, a i serek jest dobrze doprawiony, słony i z ziołami połączony.
Składniki
na 2 porcje:
- 2 garście zielonych szparagów,
- 100 g serka białego miękkiego solankowego z ziołami 180 g,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 200 g wędzonego łososia,
- 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej,
- świeży tymianek,
- kiełki: słonecznika, buraka,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. Dodajemy w jednej linii szparagi i podgrzewamy 2-3 min, mają być al dente.
Dokładamy musztardę, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku.
Ser kroimy w drobną kostkę.
Szparagi podajemy z łososiem, serem i kiełki.
0 komentarzy