Szparagi z wędzonym łososiem i serem

12 maj, 2016 | RYBY, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Danie to jest ekspresowe, wystarczy 10 min i już jest gotowe. Składniki kolorami kontrastują i wspólnie bardzo dobrze smakują. Soli tylko szczypty używamy bo przecież musztardę słoną mamy, a i serek jest dobrze doprawiony, słony i z ziołami połączony. 

Składniki

na 2 porcje:

  • 2 garście zielonych szparagów,
  • 100 g serka białego miękkiego solankowego z ziołami 180 g,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • świeży tymianek,
  • kiełki: słonecznika, buraka,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości).

Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. Dodajemy w jednej linii szparagi i podgrzewamy 2-3 min, mają być al dente.

Dokładamy musztardę, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku.

Ser kroimy w drobną kostkę.

Szparagi podajemy z łososiem, serem i kiełki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl