Czasem ochota na coś słodkiego nas dopada, a tu akurat się składa, że w lodówce ciasto francuskie mamy więc za pieczenie się zabieramy. Banalny farsz tylko trzeba przygotować i oryginalne babeczki można czarować. Wiele się nie napracujemy, a ciekawe babeczki po krótkim czasie już jemy. Czary mary łączymy kilka składników i już mamy 8 smakołyków.
Składniki
na 8 szt.:
- 150 g suszonych fig,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 275 g,
- 150 g łuskanego słonecznika,
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%,
- 1 małe jajka,
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego.
Przygotowanie
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy.
Z fig odrywamy twardy ogonek i kroimy na mniejsze kawałki.
Piekarnik nastawiamy na 210°C.
Za pomocą blendera miksujemy słonecznik, dodajemy figi, śmietankę, 1 jajko i 1 łyżkę cukru, całość miksujemy do połączenia składników.
Ciasto kroimy na 8 równych części. Każdym kawałkiem wykładamy foremki na babki, mogą być sylikonowe lub metalowe. Ciasto wypełniamy nadzieniem i brzegi ciasta łączymy jak sakiewkę. Drugie jajko roztrzepujemy z 1 łyżką cukru i smarujemy nim wierzch ciasta.
Pieczemy na najniższej półce (1 od dołu) ok. 10 – 12 min.
Po przestygnięciu wyciągamy z foremek.
Rada: w zależności od firmy ciasta, czas pieczenia podawany jest na opakowaniu, zależy to od jego grubości, najlepiej piec z wyczuciem do uzyskania złotego koloru.
0 komentarzy