Francuskie babeczki z nadzieniem figowo słonecznikowym

17 wrz, 2019 | BABECZKI, DESERY, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czasem ochota na coś słodkiego nas dopada, a tu akurat się składa, że w lodówce ciasto francuskie mamy więc za pieczenie się zabieramy. Banalny farsz tylko trzeba przygotować i oryginalne babeczki można czarować. Wiele się nie napracujemy, a ciekawe babeczki po krótkim czasie już jemy. Czary mary łączymy kilka składników i już mamy 8 smakołyków.

Składniki

na 8 szt.:

  • 150 g suszonych fig,
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 275 g,
  • 150 g łuskanego słonecznika,
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 małe jajka,
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego.

Przygotowanie

Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy.

Z fig odrywamy twardy ogonek i kroimy na mniejsze kawałki.

Piekarnik nastawiamy na 210°C.

Za pomocą blendera miksujemy słonecznik, dodajemy figi, śmietankę, 1 jajko i 1 łyżkę cukru, całość miksujemy do połączenia składników.

Ciasto kroimy na 8 równych części. Każdym kawałkiem wykładamy foremki na babki, mogą być sylikonowe lub metalowe. Ciasto wypełniamy nadzieniem i brzegi ciasta łączymy jak sakiewkę. Drugie jajko roztrzepujemy z 1 łyżką cukru i smarujemy nim wierzch ciasta.

Pieczemy na najniższej półce (1 od dołu) ok. 10 – 12 min.

Po przestygnięciu wyciągamy z foremek.

Rada: w zależności od firmy ciasta, czas pieczenia podawany jest na opakowaniu, zależy to od jego grubości, najlepiej piec z wyczuciem do uzyskania złotego koloru.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb szpinakowy

Chleb szpinakowy

Pieczywo najlepiej smakuje, jeśli sami w domu pieczemy, bo wiemy jakie składniki dodajemy. Mamy świeży, pachnący,...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl