Proziaki czyli chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, pochodzi z Podkarpacia, gdzie mieszkam. Można podawać zarówno na słono jak i na słodko, wówczas do ciasta należy dodać cukier. Czasem do ciasta dodaje się też jajko, ja przygotowałam bez. Szczerze polecam proziaki na śniadanie, świetnie smakują z dodatkiem dżemu, z gorącym mlekiem lub kawą.
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 250 ml zsiadłego mleka,
- dżem malinowy Łowicz.
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier oraz sodę, mieszamy. Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać nieco maślanki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę. Włkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Placki pieczemy na suchej patelni, z każdej strony po 3-4 min.
Proziaki podajemy np. z dżemem.
0 komentarzy