Zupa krem marchewkowa

8 lut, 2016 | Wszystkie przepisy, ZUPY | 8 Komentarze

Kto pierwsze je oczami, a potem delektuje się smakami. Polecam w kolorze radosnym zupę marchewkową, w smaku delikatną, z lekką nutą ostrości, smaczną i zdrową. Zupy krem najczęściej u mnie królują, bo takie właśnie moim dzieciom smakują. Mogę w nich przemycać różne składniki, a po zmiksowaniu wychodzą z nich smakołyki. Syn za marchewką nie przepada, ale taką zupę ze smakiem zajada. Nie powiedziałam mu, że z niej tą zupę przygotowuję, tak troszeczkę go oszukuję. Czasem małe kłamstwa na dobre wychodzą, bo warzywa NIE szkodzą, a tylko w rozwoju dziecka pomagają bo dużo witamin i składników mineralnych w sobie zawierają.

Składniki

  • 3 duże marchewki,
  • 1 pietruszka korzeń,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 50 ml śmietanki 30 %,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona ostra papryka do smaku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Obraną marchew, pietruszkę kroimy w plasterki. Cebulę, czosnek i ziemniaki w kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę i całość podsmażamy ok. 3 min, ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy kurkumę, 1 łyżeczkę soli i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa będą al dente. (W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody, nie zapominamy o mieszaniu). Dolewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy ziemniaki i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości.

Miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy 500 ml wody, śmietanki, doprawimy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.

Jeszcze raz wszystko miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy, to tyle dolewamy wody, lepiej stopniowo dolewać do uzyskania zamierzonej konsystencji. Nie może być rzadka, wodnista bo straci smak.

Przed samym podaniem zupę posypujemy papryką, nie dość, że kolory będą ze sobą ciekawie kontrastować to i delikatny smak zupy zostanie wyostrzony.

8 komentarzy

  1. Izaa

    ale pyszna zupka

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz
  2. Veggie

    Podobną gotuję i bardzo lubię 🙂 Dodaję jeszcze świeży imbir, polecam!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Imbir jak najbardziej, ja często gotuję z tego co akurat w domu mam, rzadko coś jest zaplanowane, improwizacja 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. ewa

    lubię takie smaki

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ja też 🙂 delikatne, z nutą pikanterii 🙂

      Odpowiedz
  4. Unknown

    Rewelacja 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb szpinakowy

Chleb szpinakowy

Pieczywo najlepiej smakuje, jeśli sami w domu pieczemy, bo wiemy jakie składniki dodajemy. Mamy świeży, pachnący,...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl