Z polędwiczki wieprzowej chciałam przygotować coś nietypowego, a zarazem bardzo łatwego. Zabrałam się do polędwiczki rozcinania i tu tylko była trudność tego zadania, żeby płaska się stała i jak największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie. Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać.
Składniki
- 1 szt. polędwiczki wieprzowej (ok. 400 g)
- 4 łyżki zielonych oliwek,
- 2 łyżki kapary,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- kilka listków świeżego oregano,
- 100 g sera sałatkowo – kanapkowego tłustego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- olej rzepakowy do wysmarowania foli.
Przygotowanie
Polędwiczkę myjemy, suszymy nacinamy wzdłuż tak, aby uzyskać jak najbardziej płaską powierzchnię. Polędwiczkę przykrywamy folią do żywności i za pomocą tłuczka rozbijamy ją jak najcieniej. (patrz zdjęcia)
Nadzienie: za pomocą blendera miksujemy oliwki z kaparami, dodajemy szczypiorek, posiekane listki oregano, pieprz, ser i całość dokładnie mieszamy.
Polędwiczkę posypujemy pieprzem, całą powierzchnię smarujemy nadzieniem, ponownie posypujemy pieprzem i zwijamy jak roladę.
Folię aluminiową do pieczenia smarujemy olejem i zawijamy nią polędwiczkę. Końcówki foli skręcamy jak cukierek. Polędwiczkę pieczemy ok. 20 min w 180°C. i pozostawiamy do przestygnięcia.
Kroimy na plasterki, najlepiej będzie smakować z chlebem własnego wypieku .
0 komentarzy