Rolada z polędwiczki nadziana serkiem zielonym

2 gru, 2015 | PRZEKĄSKA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Z polędwiczki wieprzowej chciałam przygotować coś nietypowego, a zarazem bardzo łatwego. Zabrałam się do polędwiczki rozcinania i tu tylko była trudność tego zadania, żeby płaska się stała i jak największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie. Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać. 

Składniki

  • 1 szt. polędwiczki wieprzowej (ok. 400 g)
  • 4 łyżki zielonych oliwek,
  • 2 łyżki kapary,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • kilka listków świeżego oregano, 
  • 100 g sera  sałatkowo – kanapkowego tłustego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • olej rzepakowy do wysmarowania foli.

 

Przygotowanie

Polędwiczkę myjemy, suszymy  nacinamy wzdłuż tak, aby uzyskać  jak najbardziej płaską powierzchnię. Polędwiczkę przykrywamy folią do żywności i za pomocą tłuczka rozbijamy ją jak najcieniej. (patrz zdjęcia)

Nadzienie:  za pomocą blendera miksujemy oliwki z kaparami, dodajemy szczypiorek, posiekane listki oregano, pieprz, ser i całość dokładnie mieszamy. 

Polędwiczkę posypujemy pieprzem, całą powierzchnię smarujemy nadzieniem, ponownie posypujemy pieprzem i zwijamy jak roladę.

Folię aluminiową do pieczenia smarujemy olejem i zawijamy nią polędwiczkę. Końcówki foli skręcamy jak cukierek. Polędwiczkę pieczemy ok. 20 min w 180°C. i pozostawiamy do przestygnięcia.

Kroimy na plasterki, najlepiej będzie smakować z chlebem własnego wypieku .

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl