Rogaliki kokosowe z nutą migdałową

14 lut, 2020 | CIASTECZKA, ROGALE, WALENTYNKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jak rogaliki na słodko wypiekane, to pewnie są czymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem raz na raz zjedzone.

Składniki

na ok. 55 szt.:

  • 200 ml mleka 2%,
  • 100 g masła,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 150 g cukru pudru,
  • 100 g drobnych wiórek kokosowych,
  • ½ płaskiej łyżeczki soli,
  • 1 opakowanie cukru smak migdałowy (15 g),
  • 600 g maki extra wypieki typ. 550,

ponadto: 

  • cukier puder do oprószenia,
  • mąka do podsypania. 

Przygotowanie

Przygotowujemy tekturowy trójkąt równoramienny: podstawa ok. 8 cm, wysokość 16 cm.

Blachy od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier puder, cukier migdałowy i całość dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy sól, jajka, wiórki kokosowe, mieszamy za pomocą robota z haczykiem (można też dużą drewnianą łyżką). Wsypujemy pozostała mąkę i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3-4 części, nieużywane przykrywamy np. folią spożywczą, żeby nie obsychało.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości min. 16 cm i dowolnej długości, nieco grubsze niż ciasto na pierogi. Ciasto można delikatnie podsypać mąką (najlepiej sprawdzi się stolnica sylikonowa).

Od trójkątnej tekturki, nożykiem do pizzy, kroimy ciasto. Podstawę trójkątnego ciasta w połowie nacinamy na długości ok. 2 cm.

Rogaliki przekładamy na blachę, końcówką ciasta (szpic trójkąta) od spodu.

Ciasto zwijamy w rulonik, zaczynając od najkrótszego boku (naciętej podstawy trójkąta).

Piekarnik nastawiamy na 160°C  i pieczemy ok. 12 – 14 min.

Rogaliki pozostawiamy do przestygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl