Jak rogaliki na słodko wypiekane, to pewnie są czymś nadziane, może jednak z samego ciasta są przygotowane, gdzie smaki w sobie ma schowane. Ja do ciasta drożdżowego wiórki kokosowe dodałam, a cukrem migdałowym nutę migdałową uzyskałam. Ciasto ekspresowo wyrobione, trójkąty dzięki formie z tekturki wykrojone, wszystkie równiarko pozwijane i w piekarniku wypiekane. Cukrem pudrem tylko oprószone i ze smakiem raz na raz zjedzone.
Składniki
na ok. 55 szt.:
- 200 ml mleka 2%,
- 100 g masła,
- 25 g świeżych drożdży,
- 150 g cukru pudru,
- 100 g drobnych wiórek kokosowych,
- ½ płaskiej łyżeczki soli,
- 1 opakowanie cukru smak migdałowy (15 g),
- 600 g maki extra wypieki typ. 550,
ponadto:
- cukier puder do oprószenia,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Przygotowujemy tekturowy trójkąt równoramienny: podstawa ok. 8 cm, wysokość 16 cm.
Blachy od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier puder, cukier migdałowy i całość dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy sól, jajka, wiórki kokosowe, mieszamy za pomocą robota z haczykiem (można też dużą drewnianą łyżką). Wsypujemy pozostała mąkę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 3-4 części, nieużywane przykrywamy np. folią spożywczą, żeby nie obsychało.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości min. 16 cm i dowolnej długości, nieco grubsze niż ciasto na pierogi. Ciasto można delikatnie podsypać mąką (najlepiej sprawdzi się stolnica sylikonowa).
Od trójkątnej tekturki, nożykiem do pizzy, kroimy ciasto. Podstawę trójkątnego ciasta w połowie nacinamy na długości ok. 2 cm.
Rogaliki przekładamy na blachę, końcówką ciasta (szpic trójkąta) od spodu.
Ciasto zwijamy w rulonik, zaczynając od najkrótszego boku (naciętej podstawy trójkąta).
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy ok. 12 – 14 min.
Rogaliki pozostawiamy do przestygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
0 komentarzy