Pierogi ruskie każdy zna i swój wypróbowany przepis na nie ma. Ja jednak postanowiłam ciasto zmodyfikować i swoje pierogi Wam zaproponować. Ciasto z dodatkiem żółtek i jogurtu greckiego wyrobiłam, a farsz na ostro suszoną papryczką świeżo mieloną wyostrzyłam. Z podanej porcji 90 pierożków przygotowałam, bo ciasto cienko rozwałkowałam. Szybko jednak z talerzy poznikały bo bardzo wszystkim smakowały.
Składniki
ok. 90 szt.
ciasto:
- 450 g maki pszennej,
- 2 żółtka,
- 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego,
- 150 ml letniej wody,
- szczypta soli,
farsz:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 200 g twarogu półtłustego,
- 2 duże cebule,
- ok. 100 g masła,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszone papryczki świeżo mielone do smaku,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
ponadto:
- masło do polania,
- posiekany świeży lub suszony szczypiorek,
- mąka do podsypania ciasta.
Przygotowanie
Farsz:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ugniatamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem szczypty cukru i soli.
Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili do smaku. Całość ponownie ugniatamy do zmieszania wszystkich składników.
Ciasto na pierogi:
Z mąki, żółtek, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne.
Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Polewamy stopionym masłem i posypujemy szczypiorkiem.
pierożki z pewnością pyszne, ale ja – nie ukrywam – weszłam tu talerz sobie obejrzeć – piękny!
Mi talerz też się podoba 🙂
Pyszności 🙂
Dziękuję 🙂
fajne,to ciasto.ruskie najlepiej smakują na ostro
Też tak uważam 🙂
To zabieram się za lepienie, aż ślinka cieknie 🙂
🙂