Pierogi ruskie każdy zna i swój wypróbowany przepis na nie ma. Ja jednak postanowiłam ciasto zmodyfikować i swoje pierogi Wam zaproponować. Ciasto z dodatkiem żółtek i jogurtu greckiego wyrobiłam, a farsz na ostro suszoną papryczką świeżo mieloną wyostrzyłam. Z podanej porcji 90 pierożków przygotowałam, bo ciasto cienko rozwałkowałam. Szybko jednak z talerzy poznikały bo bardzo wszystkim smakowały. 

Składniki

 ok. 90 szt.

ciasto:

  • 450 g maki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego,
  • 150 ml letniej wody,
  • szczypta soli,

farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 2 duże cebule,
  • ok. 100 g masła,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszone papryczki świeżo mielone do smaku,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,

ponadto:

  • masło do polania,
  • posiekany świeży lub suszony szczypiorek,
  • mąka do podsypania ciasta.

Przygotowanie

Farsz:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ugniatamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem szczypty cukru i soli.

Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili do smaku. Całość ponownie ugniatamy do zmieszania wszystkich składników.

Ciasto na pierogi:

Z mąki, żółtek, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne. 

Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Polewamy stopionym masłem i posypujemy szczypiorkiem.

8 komentarzy

  1. Asa_6niebo

    pierożki z pewnością pyszne, ale ja – nie ukrywam – weszłam tu talerz sobie obejrzeć – piękny!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Mi talerz też się podoba 🙂

      Odpowiedz
  2. Domenica

    Pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  3. ewa

    fajne,to ciasto.ruskie najlepiej smakują na ostro

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Też tak uważam 🙂

      Odpowiedz
  4. Zielony domek EwyŻ

    To zabieram się za lepienie, aż ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl