Składniki
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- pęczek natki pietruszki,
- 5 małych korzeni pietruszki,
- 6 ząbków czosnku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony.
Przygotowanie
Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy pokrojoną w plasterki pietruszkę i czosnek w kostkę. Dodajemy kopytka i całość podsmażamy.
0 komentarzy