Uczta kolorowa – purée z marchewki, z pesto liści rzodkiewki, jajkiem i szparagami

29 cze, 2022 | SZPARAGI, DANIA JARSKIE, PESTO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

U mnie w kuchni nic się nie marnuje, na początku wszystko z głową kupuję. Smaczne, kolorowe dania przygotowuje i nimi rodzinę częstuję. To, co, zostanie do kolejnego dania się dostanie. Kreatywność to podstawa, wtedy gotowanie to czysta przyjemność, zabawa.
KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY w stylu less-waste to istne szaleństwo smakowe, wiosenne, niebanalne, w smaku wyjątkowe, specjalnie wegetarianom dedykowane, ale dla wszystkich smakoszy polecane.
Czyli purée z marchewki o smaku umami z pesto z liści rzodkiewki i zielonej pietruszki, z zielonymi szparagami, jajkiem poche. Całość wykończona, świeżą kolendrą, pietruszką, marynowaną rzodkiewka w occie gruszkowym.

 

Składniki

purée:

  • 450 marchewek mini,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 kopiasta łyżeczka,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej,
  • ok. 350 ml wody,
  • gałązka świeżego lubczyku,

pesto:

  • duża garść liści z rzodkiewki,
  • pęczek świeżej pietruszki,
  • olej rzepakowy czosnek bazylia,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki startego sera grana padano,

ponadto:

  • ocet gruszkowy,
  • rzodkiewki,
  • sól,
  • cukier,
  • świeża kolendra,
  • jajka,
  • zielone szparagi.

Przygotowanie

Purée – W garnku o szerokim dnie rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać marchewki, cukier, zeszklić. Wlać wodę, dodać lubczyk i sól. Gotować pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie. Wyciągnąć liście, dodać paprykę wędzoną, 1 łyżkę masła, zmiksować blenderem na gładko.

Pesto –Liście rzodkiewki, pietruszkę (razem z łodygami) drobniej pokroić, utrzeć w moździerzu. Wlać 50 ml oleju, dodać sol, pieprz, sok z cytryny do maku, dolać tyle oleju, aby uzyskać lekko lejącą konsystencję. Wymieszać z serem.

Marynowane rzodkiewki – Rzodkiewki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Żeby uzyskać szybki efekt, do ½ szklanki ciepłej, przegotowanej wody dolać 2 łyżki octy, 1 płaską łyżeczkę cukru i sól do smaku. Rzodkiewkę zalać marynatą, wystarczy ok. 15 min.

Szparagi –Stwardniałe końcówki oderwać, przez wygięcie szparaga w łuk. Grubsze przekroić na połowę po długości, cienkie zostawić w całości.
Podsmażyć na maśle z odrobiną wody (przykryć pokrywą) soli i cukru (żeby zachować zielony kolor).

Jajko puche (jajko w koszulce) – Jajko wbić do małej miseczki. W rondelku zagotować wodę dodać ocet. Dużą łyżką zamieszać w taki sposób, by na środku utworzył się wir. W środek wiru wlać jajko nie mieszać, zmniejszyć ogień. Gotować ok. 3 min, wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć papierowym ręcznikiem.

Gotowe danie w stylu less-waste –Na talerz nałożyć purée marchewkowe, dodać pesto, szparagi, jajko, rzodkiewki (ułożyłam je w formie kwiatków), oprószyć serem, papryką wędzona i ozdobić do smaku, świeżą pietruszką i kolendrą.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl