Wiosnę już mamy więc grillowanie zaczynamy. Ja też wystartowałam i dla całej rodziny obiad na grillu przygotowałam. Filety z kurczaka masą serową z pastą z rukoli wypełniłam i roladki z nich zrobiłam. Jeszcze szynką szwarcwaldzką pozawijałam i w folię aluminiową schowałam. Do tego młode ziemniaki i marchewkę przygotowałam i wszystko grillowałam. Roladki wyszły idealnie, a z nadzieniem serowo rukolowym smakowały genialnie. Podane z warzywami smakowo się uzupełniały i obiad z pierwszego w tym roku grillowania wyszedł doskonały.
Składniki
nadzienie:
- 125 g (1 opakowanie) serka kremowego pesto i rukola Apetina,
- 30 g świeżej rukoli (ok. 2 garście),
- 30 g łuskanego słonecznika,
- 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- 2 duże filety z kurczaka,
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
- pęczek młodej marchewki,
- 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków,
- 1 główka czosnku,
- lubczyk może być świeży, mrożony lub suszony,
- suszony czosnek niedźwiedzi,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
Serowe nadzienie:
Pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Rukolę, oliwki, słonecznik i sok z cytryny miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy serek kremowy, mieszamy łyżką do połączenia się składników, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.
Rolada z kurczaka:
Filety z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między folię spożywczą, dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwiej będzie można zwinąć).
Serek z rukolą dzielimy na 4 części, rozsmarowujemy go na całym filecie, a ok. 2 łyżki nakładamy wzdłuż boku od którego będziemy zaczynać zwijanie. Delikatnie, zaczynając od str. z serkiem zwijamy filet na roladę. Następnie owijamy ją szynką szwarcwaldzką. Przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i dociskamy).
Ziemniaki:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy lubczyk (ja dodałam mrożonego), czosnek niedźwiedzi, obrane ząbki czosnku, mieszamy i przykrywamy folią aluminiową.
Rada: jeśli nie macie tacki aluminiowej, wystarczy przygotowane ziemniaki ułożyć po kilka sztuk na foli aluminiowej, dodać czosnek szczelnie zawinąć w folię.
Marchew płuczemy, suszymy, układamy na foli i skrapiamy olejem. Układamy na rożnie ziemniaki, roladę, marchew i grillujemy.
Rada: ziemniaki i roladę grillujemy w pierwszej kolejności (folia będzie trzymać ciepło), marchew nie co później, w zależności od jej wielkości.
Czas grillowania ziemniaków i rolady ok. 40 min.
Kilka razu odwracamy warzywa i roladę, żeby przypiekły się z każdej str.
Rada: Najdłużej będą grillować się ziemniaki, dlatego wybierajcie najmniejsze.
Marchew grillujemy najkrócej, pod koniec posypujemy szczyptą cukru.
Roladę delikatnie przekrawamy po skosie na dwie części i podajemy z ziemniakami, marchewką.
0 komentarzy