Składniki
- 4 filety z kurczaka,
- 12 ząbków czosnku,
- 2 pomidory,
- roszponka,
- sałata rzymska,
- kiełki rzodkiewki,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- szczypta kolendry,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kardamonu,
- szczypta rozmarynu,
- 2 – 3 łyżki kurkumy,
- szczypta czerwonej papryki chili,
- oliwa do posmarowania,
- 4 łyżki musztardy,
- 1 łyżka miodu.
Przygotowanie
Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Filety z kurczaka, płuczemy i nacinamy po długości, w trzech miejscach. Obtaczamy w przygotowanych przyprawach. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy w nacięcia, w filetach. Tak przygotowane mięso układamy na wysmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 180°C ok. 20 min.
Musztardę mieszamy z miodem.
Pomidory dzielimy na 2 części, każdą z nich nacinamy. Wkładamy do nich kawałki sałaty rzymskiej.
Filety podajemy z musztardą z miodem, pomidorem z sałatą, do całości dodajemy roszponkę i kiełki rzodkiewki.
Rada: żeby filety były bardzo soczyste, można zawinąć je w folię aluminiową i tak piec. 10 min. przed końcem pieczenia, rozchylamy folię, aby nabrał złotego koloru.
0 komentarzy