Kurczak żółto – czosnkowy

21 sie, 2014 | DANIA GŁÓWNE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Składniki

  • 4 filety z kurczaka,
  • 12 ząbków czosnku,
  • 2 pomidory,
  • roszponka,
  • sałata rzymska,
  • kiełki rzodkiewki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • szczypta kolendry,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta rozmarynu,
  • 2 – 3  łyżki kurkumy,
  • szczypta czerwonej papryki chili,
  • oliwa do posmarowania,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie

Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Filety z kurczaka, płuczemy i nacinamy po długości,  w trzech miejscach. Obtaczamy w przygotowanych przyprawach. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy w nacięcia, w filetach. Tak przygotowane mięso układamy na wysmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 180°C ok. 20 min.

Musztardę mieszamy z miodem.

Pomidory dzielimy na 2 części, każdą z nich nacinamy. Wkładamy do nich kawałki sałaty rzymskiej.

Filety podajemy z musztardą z miodem, pomidorem z sałatą, do całości dodajemy roszponkę i kiełki rzodkiewki. 

Rada: żeby filety były bardzo soczyste, można zawinąć je w folię aluminiową i tak piec. 10 min. przed końcem pieczenia, rozchylamy folię, aby nabrał złotego koloru. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl