Jeśli tęsknicie za Latem, to zapraszam do ogrodu babci. Piękne brokułowi drzewa, na pewno skuszą każdego niejadka. Wszystko jest kolorowe, pełne radości, a przede wszystkim smaczne i zdrowe.
Składniki
na ciasto kruche:
- 220 g mąki krupczatki,
- 150 g schłodzonego masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli,
pozostałe składniki:
- 3 jajka,
- 250 g kwaśnej śmietany 18%,
- 50 g mini marchewki,
- ½ małego świeżego brokułu,
- 250 g groszku mrożonego,
- 50 g zielonej fasolki,
- 1 łyżka ziaren z fasoli mamut,
- 150 g startego sera żółtego -kaszkawał,
- 50 g serka topionego śmietankowego,
- 2 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
- listki świeżej bazylii.
Przygotowanie
ciasto:
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło.
Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody. Marchewki i fasolkę gotujemy w oddzielnym garnku. Groszek zalewamy wrzątkiem na 4 min. Wszystkie warzywa powinny być półtwarde. Przekładamy na durszlak i pozostawiamy do ostygnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy na posmarowaną masłem prostokątną blaszkę. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
masa:
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy, pokrojone w kosteczkę serek topiony, sera żółtego, 2 łyżki koperku i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wlewamy połowę sosu śmietanowo-serowo-jajeczną.
Brokuły rozdzielamy na różyczki z których układamy drzewka. Z fasolek układamy płot, z groszku trawę, z marchewek i ziaren fasoli – owoce na drzewie. Delikatnie wlewamy na ciasto z warzywami pozostałą częścią sosu i wstawiamy blaszkę z powrotem do piekarnika na ok. 25 min.
0 komentarzy