Brokułowe drzewka w ogródku babci

21 sie, 2014 | BROKUŁ, TARTA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jeśli tęsknicie za Latem, to zapraszam do ogrodu babci. Piękne brokułowi drzewa, na pewno skuszą każdego niejadka. Wszystko jest kolorowe, pełne radości, a przede wszystkim smaczne i zdrowe.  

Składniki

na ciasto kruche:

  • 220 g mąki krupczatki,
  • 150 g schłodzonego  masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli,

pozostałe składniki:

  • 3 jajka,
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%,
  •  50 g mini marchewki,
  • ½  małego świeżego brokułu,
  • 250 g groszku mrożonego,
  • 50 g zielonej fasolki,
  • 1 łyżka ziaren z fasoli mamut,
  • 150 g startego sera żółtego -kaszkawał,
  • 50 g serka topionego śmietankowego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
  • listki świeżej bazylii.

Przygotowanie

ciasto:

Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło.

Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody. Marchewki i fasolkę gotujemy w oddzielnym garnku. Groszek zalewamy wrzątkiem na 4 min. Wszystkie warzywa powinny być półtwarde. Przekładamy na durszlak i pozostawiamy do ostygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy na posmarowaną masłem prostokątną blaszkę. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.

masa:

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy, pokrojone w kosteczkę serek topiony, sera żółtego, 2 łyżki koperku i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wlewamy połowę sosu śmietanowo-serowo-jajeczną.

Brokuły rozdzielamy na różyczki z których układamy drzewka. Z fasolek układamy płot, z groszku trawę, z marchewek i ziaren fasoli – owoce na drzewie. Delikatnie wlewamy na ciasto z warzywami pozostałą częścią sosu i wstawiamy blaszkę z powrotem do piekarnika na ok. 25 min. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl