Z ciasta biszkoptowego mini babeczki przygotowałam, które następnie w roztopionej czekoladzie maczałam. Na wierzch posypałam kolorowymi cukiereczkami, by dzieci mogły się cieszyć słodkimi babeczkami. Te z foremek sylikonowych na patyczki nadziałam i tak oto zabawne, oryginalne lizaczki uzyskałam. Można też babeczki w foremkach na pralinki upiec w piekarniku, polać czekoladą i dodać Delecty Decorada smakołyku. Są tak małe, że po jednym, dwóch kęsach znikają i dlatego dzieci je uwielbiają.
Składniki
- 3 jajka,
- 90 g cukru białego,
- 90 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta,
- szczypta soli,
- 100 g białej czekolady,
- dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada.
Przygotowanie
Białka oddzielone od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy „na puch” z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek dodajemy do żółtek, na przemian z mąką. Dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do małych sylikonowych foremek (ja użyłam o kształcie serduszek) lub papierowych foremek do pralinek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25 min.
Babeczki z sylikonowej formy wyciągamy, a w papierowych foremkach pozostawiamy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej mini babeczki i ozdabiamy je posypkami do dekoracji ciast Delecta Decorada.
Babeczki serduszka nabijamy na patyczki plastikowe, dzięki temu będą słodkimi, kolorowymi lizaczkami.
Urocze 🙂
Dziękuję 🙂
Wyglądają wspaniale!! 🙂
Karnawałowo dla dzieci, miały być, ale dorośli też zjadali 😛