Bułeczki pszenne z sezamem

20 paź, 2014 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Bułeczki, które smakują zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami. 

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 250 ml wody,
  • 500 g maki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 40 ml oleju rzepakowego,
  • żółtko do posmarowania,
  • 60 g sezamu.

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Odstawiamy pod przykryciem na 10 min.

Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki.

Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).

(patrz zdjęcia)

Bułeczki układamy na blasze podsypaną mąką.  Na każdej bułeczce nacinamy krzyżyk  i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 min.

Bułki smarujemy żółtkiem, posypujemy pozostałymi ziarnami sezamu i pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.

2 komentarze

  1. RedHead

    Nie ma to jak domowe pieczywko 🙂

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl