Zapraszam na szybkie i łatwe gotowanie, smaczne, aromatyczne danie. Kiedy makaron gotujemy, w tym samym czasie pozostałe składniki przygotowujemy. Wszystko ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy, serem posypujemy i smaczny obiad sobie jemy.
Składniki
na 2 porcje:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 2 szalotki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g zielonych szparagów,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
ponadto:
- świeża bazylia,
- ser parmezan.
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente, w tym czasie przygotować pozostałe składniki.
Cebulę, czosnek pokroić w kostkę. Szparagi bez stwardniałej końcówki (końcówkę szparaga wygiąć w łuk i sama się złamie w odpowiednim miejscu) pokroić na ok. 0,5 cm plasterki.
Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać szparagi, przesmażyć 1 min. Wlać 1 chochelką wody z gotującego makaronu, śmietankę, sok z cytryny, podgrzewać ciągle mieszając, do momentu, aż się lekko zagęści. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z odcedzonym makaronem. Podawać ze świeżymi listkami bazylii, startym serem.
0 komentarzy