Spaghetti ze szparagami

28 maj, 2023 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, MAKARON, SZPARAGI | 0 komentarzy

Zapraszam na szybkie i łatwe gotowanie, smaczne, aromatyczne danie. Kiedy makaron gotujemy, w tym samym czasie pozostałe składniki przygotowujemy. Wszystko ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy, serem posypujemy i smaczny obiad sobie jemy.

Składniki

na 2 porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 2 szalotki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g zielonych szparagów,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,

ponadto:

  • świeża bazylia,
  • ser parmezan.

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente, w tym czasie przygotować pozostałe składniki.

Cebulę, czosnek pokroić w kostkę. Szparagi bez stwardniałej końcówki (końcówkę szparaga wygiąć w łuk i sama się złamie w odpowiednim miejscu) pokroić na ok. 0,5 cm plasterki.

Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać szparagi, przesmażyć 1 min. Wlać 1 chochelką wody z gotującego makaronu, śmietankę, sok z cytryny, podgrzewać ciągle mieszając,  do momentu, aż się lekko zagęści. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z odcedzonym makaronem. Podawać ze świeżymi listkami bazylii, startym serem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl