Tarta migdałowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo migdałowe, orzeszki i wierzch chrupiące idealnie, a w całości smakująca niebanalnie. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Mój mąż stwierdził, że to jego smak, ze słów mu po prostu brak. Trochę baton przypomina z ciasteczkami i dlatego najlepiej jeść go małymi kawałkami.
Składniki
składniki na ciasto (na formę ok. 26 cm):
- 250 g mąki,
- 125 g masła zimnego,
- 2 łyżki cukry trzcinowego,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
masa:
- 50 g masła,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- 100 g tartych migdałów Back Mit,
- 2 łyżki sezamu białego,
- łyżka mąki pszennej,
ponadto:
- 150 g orzeszków ziemnych w karmelu,
- 4 łyżki cukru trzcinowego.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to można wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Masa (przygotowujemy w czasie chłodzenia ciasta w lodówce):
Na dużej patelni prażymy migdały z dodatkiem 2 łyżek cukru i sezamu. Odstawiamy do przestygnięcia.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietankę i całość podgrzewamy ciągle mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Pozostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę i prażone migdały z sezamem, energicznie mieszamy.
Na przestudzone ciasto przelewamy masę migdałową, dodajemy orzeszki, wierzch posypujemy 1- 2 łyżkami cukry trzcinowego.
Pieczemy ok. 25 min w 200°C, wierzch powinien być brązowy.
0 komentarzy