Makaron z warzywami i mun w sosie ananasowym o nucie chili (z woka)

20 cze, 2018 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Marchew, cebula czerwona w woku wysmażone z pak choi i grzybami mun połączone. Do tego makaron ryżowy – wstążka bezglutenowy, wszystko z sosem ananasowym z chili połączone, ziołami i przyprawami doprawione. Sok z limonki dodał świeżości, a czarnuszka koloru i chrupkości. Danie niebanalne, smaczne i oryginalne. 

Składniki

  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • 1 duża cebula czerwona (200 g),
  • 2 średniej wielkości marchewki (350 g),
  • 1 małe pak choi,
  • 30 g suszonych grzybów mun,
  • 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy,
  • 150 ml sosu ananasowego z chili,
  • sos sojowy do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • 2 garście świeżej mięty pieprzowej,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • limonka,
  • 1 łyżka czarnuszki.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w wiórka, marchew w słupki, pak choi na połowę po długości, a następnie w plastry.

Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 min, odcedzamy, większe kawałki, kroimy na 2 – 3 części.

W woku rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej, którą wcześniej nacinamy przez uderzenie tępą str. noża (trawę cytrynową zostawiamy). Dodajemy cebulę, grzyby, marchew i całość podsmażamy często mieszając. Następnie wlewamy cos ananasowy z chili, nadal smażymy ok. 10 min.

Makaron zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do warzyw, równocześnie dodajemy pak choi i mieszamy. Na sam koniec dokładamy posiekaną miętę, szczypiorek i doprawiamy sosem sojowym i pieprzem do smaku.

Makaron tuż przed podaniem posypujemy czarnuszką i skrapiamy sokiem z limonki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl