Chleb pszenny pieprzowy z oliwą

15 cze, 2020 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Zapraszam na chlebek domowy, delikatny, smaczny i wyjątkowy. Ciasto z mąki pszennej przygotowane, do którego oliwa z oliwek i pieprz czarny zostały dodane. Jak sami pieczywo sobie upieczemy, to jeszcze ciepły zjeść możemy. Z masłem najlepiej smakuje i ten zapach, cudowny w domu się czuje.  

Składniki

  • ok. 550 g maki pszennej do drożdżowych wypieków,

  • 20 g świeżych drożdży,

  • 300 ml ciepłej wody,

  • 1 płaska łyżeczka cukru,

  • 1 łyżeczka soli do smaku,

  • 50 ml oliwy z oliwek,

  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego,

ponadto:

  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia.

Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy, żeby ją spulchnić i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki.

Rada: można sprawdzić smak ciasta, czy jest wystarczająco słone.  Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota.

Z przygotowanego ciasta przygotowujemy dwa chlebki, dowolnego kształtu, oprószamy mąką.

Przekładamy na dużą blachę od piekarnika, podsypaną mąką.

Wierzch ciasta nacinamy w kilku miejscach za pomocą żyletki lub bardzo ostrego noża. Odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) do wyrośnięcia, na ok. 40 min.

Pieczemy w 200°C ok. 35 – 40 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl