Zapraszam na chlebek domowy, delikatny, smaczny i wyjątkowy. Ciasto z mąki pszennej przygotowane, do którego oliwa z oliwek i pieprz czarny zostały dodane. Jak sami pieczywo sobie upieczemy, to jeszcze ciepły zjeść możemy. Z masłem najlepiej smakuje i ten zapach, cudowny w domu się czuje.
Składniki
-
ok. 550 g maki pszennej do drożdżowych wypieków,
-
20 g świeżych drożdży,
-
300 ml ciepłej wody,
-
1 płaska łyżeczka cukru,
-
1 łyżeczka soli do smaku,
-
50 ml oliwy z oliwek,
-
1 płaska łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego,
ponadto:
-
mąka do podsypania.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy, żeby ją spulchnić i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
Rada: można sprawdzić smak ciasta, czy jest wystarczająco słone. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota.
Z przygotowanego ciasta przygotowujemy dwa chlebki, dowolnego kształtu, oprószamy mąką.
Przekładamy na dużą blachę od piekarnika, podsypaną mąką.
Wierzch ciasta nacinamy w kilku miejscach za pomocą żyletki lub bardzo ostrego noża. Odstawiamy w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) do wyrośnięcia, na ok. 40 min.
Pieczemy w 200°C ok. 35 – 40 min.
0 komentarzy