Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygotowywany. Niektórzy sztukę wypiekania idealnie opanowali, a niektórzy TAK JAK JA wiele razy próbowali, i jakoś różnie to bywało, czasem mniej lub bardziej smakowało. Dlatego sernik na zimno proponuję, który szybko się przygotowuje. Biszkoptami, owszem spód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a po dodaniu arbuzowo – truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki sernik po rozkrojeniu znika w okamgnieniu.
Cukier… budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina, marzy, a czasem nawet tęskni… Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil naszego życia, a cukier to przede wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia! POCZYTAJ
Składniki
na wysoką tortownicę o średnicy ok. 25 cm:
spód kruchy:
- 12 szt. okrągłych biszkoptów,
- 50 g bardzo miękkiego masła lub rozpuszczonego,
- 100 g ziaren sezamu,
- 40 g płatków migdałów,
masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego mielonego (1 wiaderko),
- 150 g cukru pudru Królewski,
- 8 łyżeczek żelatyny (więcej niż na 1 litr),
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- + 1 kopiasta łyżka cukru pudru Królewski,
galaretka owocowa:
- 150 ml zmiksowanego miąższu arbuza,
- 250 ml – 300 ml zmiksowanych truskawek, ok. 200 – 250 g,
- 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l),
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru pudru (do smaku),
ponadto:
- płatki migdałów,
- świeże truskawki,
- listki mięty.
Przygotowanie
spód kruchy:
Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam i całość miksujemy. Na koniec dokładamy płatki i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy zmiksowaną masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki.
masa serowa:
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wody przegotowanej, gorącej wodzie. Ciepłą żelatynę dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach. Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru i łączymy z serem. Całość ponownie miksujemy, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa.
Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.
galaretka owocowa:
Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej wody, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy.
Rada: cukier dodajemy na końcu, ponieważ jego ilość zależy od tego, jak słodkie mamy owoce. Galaretka nie powinna być zbytnio słodka, ma kontrastować z masą serową.
Galaretkę przelewamy na masę serową i całość pozostawiamy na ok. 6 godzin w lodówce.
Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, delikatnie łączenie okrawamy nożem.
Do boków serownika przyklejamy płatki migdałów, wierzch dekorujemy truskawkami i miętą.
0 komentarzy