Sernik na zimo z galaretką owocową, arbuzowo – truskawkową

3 lip, 2017 | DESERY, SERNIK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygotowywany. Niektórzy sztukę wypiekania idealnie opanowali, a niektórzy TAK JAK JA wiele razy próbowali, i jakoś różnie to bywało, czasem mniej lub bardziej smakowało. Dlatego sernik na zimno proponuję, który szybko się przygotowuje. Biszkoptami, owszem spód jest wyłożony, ale z sezamem, masłem i migdałami połączony, dzięki temu z bardzo delikatną masą serową, smakowo kontrastuje, a po dodaniu arbuzowo – truskawkowej galaretki rewelacyjnie smakuje. Taki sernik po rozkrojeniu znika w okamgnieniu.
Cukier… budzi skrajne emocje, choć każdy z nas jego smak zna… lubi go, delektuje się nim, pociesza, uspokaja, wspomina, marzy, a czasem nawet tęskni… Słodki smak towarzyszy nam od pierwszych chwil naszego życia, a cukier to przede wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia! POCZYTAJ

Składniki

na wysoką tortownicę o średnicy ok. 25 cm:

spód kruchy:

  • 12 szt. okrągłych biszkoptów,
  • 50 g bardzo miękkiego masła lub rozpuszczonego,
  • 100 g ziaren sezamu,
  • 40 g płatków migdałów,

masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego (1 wiaderko),
  • 150 g cukru pudru Królewski,
  • 8 łyżeczek żelatyny (więcej niż na 1 litr),
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • + 1 kopiasta łyżka cukru pudru Królewski,

galaretka owocowa:

  • 150 ml zmiksowanego miąższu arbuza,
  • 250 ml – 300 ml zmiksowanych truskawek, ok. 200 – 250 g,
  • 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l),
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru (do smaku),

ponadto:

  • płatki migdałów,
  • świeże truskawki,
  • listki mięty.

 

Przygotowanie

spód kruchy:

Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam i całość miksujemy. Na koniec dokładamy płatki i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy zmiksowaną masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki.

masa serowa:

Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wody przegotowanej, gorącej wodzie. Ciepłą żelatynę dodajemy do sera i miksujemy na wysokich obrotach. Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru i łączymy z serem. Całość ponownie miksujemy, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa.

Masę przelewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła. 

galaretka owocowa:

Miąższ z arbuza (bez pestek) miksujemy. Oczyszczone truskawki miksujemy. Owoce mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, cukier puder i całość miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej wody, przelewamy do owoców i całość, ponownie, dokładnie miksujemy.

Rada: cukier dodajemy na końcu, ponieważ jego ilość zależy od tego, jak słodkie mamy owoce. Galaretka nie powinna być zbytnio słodka, ma kontrastować z masą serową.

Galaretkę przelewamy na masę serową i całość pozostawiamy na ok. 6 godzin w lodówce.

Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, delikatnie łączenie okrawamy nożem.

Do boków serownika przyklejamy płatki migdałów, wierzch dekorujemy truskawkami i miętą.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl