Cebula, cukinia, czosnek w kostki pokrojone, na oleju przesmażone, bulionem zalane, z kaszą ugotowane. Groszek, cieciorka dołożone, przyprawami i ziołami doprawione, chili wyostrzone, to moje pierwsze danie ulubione. Zupa znakomita, w smaku wyśmienita, wyjątkowa i bardzo zdrowa.
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej,
- 200 g cukinii,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 duża cebula czerwona,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego,
- 1 puszka cieciorki (240 g bez zalewy),
- 1 płaska łyżka posiekanego koperku,
- 1 płaska łyżka posiekanego lubczyku,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1/3 świeżej papryczki chili,
- ok. 1 l bulionu warzywnego,
- kilka listków świeżej mięty pieprzowej,
ponadto:
- sól do smaku,
- suszone płatki chili,
- świeże listki mięty pieprzowej.
Przygotowanie
Cebulę i cukinię kroimy w niewielkie kostki, a czosnek bardzo drobno.
W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę. Dodajemy cukinię z czosnkiem i przesmażamy 2 – 3 min często mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy kaszę jaglaną, dodajemy świeżej chili i gotujemy. Kiedy kasza będzie al dente, dodajemy groszek, cieciorkę wszystkie zioła i przyprawy.
Rada: przyprawy można dodać stopniowo, żeby nie była za ostra.
Listki mięty wcześniej drobno siekamy.
Gotujemy jeszcze 2-3 min. Doprawiamy płatkami chili i solą (jeśli potrzeba) do smaku wg własnego uznania. Jaglanka powinna mieć wyrazisty smak.
Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty.
No to pierwsze danie mamy z głowy ;-P
Proszę poszukać u mnie teraz drugiego dania i deseru 🙂 Pozdrawiam 🙂