Kurcze pieczone winno cytrynowe

10 mar, 2015 | KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kurczak, trochę pijany bo winem polany, cytryną doprawiony,  pięknie upieczony, ma mięso soczyste, skórkę chrupiącą do zjadania zachęcającą. Wino, które dodałam do kurczaka, jest wyrobem mojego wujka. Nie znajdziecie go w żadnym sklepie, ale zapraszam ….. http://www.winnica-dolinasanu.pl/ 

Składniki

  • 1 duży kurczak,
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • 1 łyżka tymianku (może być suszony),
  • skórka z 1 cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki soli,
  • 150 ml wytrawnego wina białego,
  • 2 cebule,
  • 6 ząbków czosnku.

Przygotowanie

Wino mieszamy z pieprzem, solą, tymiankiem, sokiem z cytryny i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Nacieramy dokładnie kurczaka, zewnątrz i od środka, posypujemy skórką z cytryny.

Do wewnątrz kurczaka wkładamy  pozostały czosnek i cebulę.

Kurczaka pieczemy w 170°C ok. 100 min. Raz na jakiś czas polewamy kurczaka sosem jaki powstał podczas pieczenia.

Żeby kurczak był z każdej strony chrupiący i brązowo złocisty, powinno odwrócić się go podczas pieczenia. Robimy to w tym czasie jak już wierzch będzie przypieczony. Mięso będzie soczysty i aromatyczny. 

Rada: kurczaka podczas pieczenia można polewać czystym winem, nie za dużo, żeby wystarczyło Wam do posiłku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl