Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą

22 cze, 2016 | GRILL, PIZZA, Wszystkie przepisy | 5 Komentarze

Ciasto na pizzę z mąki chlebowej wyrobiłam i dzięki niej tradycyjne ciasto  zmieniłam. Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam, ciasto w przerwach  pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła się idealnie, a po dodaniu szynki dojrzewającej, cebulki ze szczypiorkiem i bazylii smakowała genialnie. Pizzą tą można kilka osób na raz częstować i pozostało Wam tylko jej spróbować. Myślę, że w piekarniku jak ją upieczecie, to również w niej się rozsmakujecie.

Składniki

ciasto:

  • 400 g mąki pszennej typ 1100,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,

pozostałe składniki:

  • 250 g sera camembert okrągłego,
  • ok. 12 całych zielonych oliwek,
  • 100 g szynki dojrzewającej,
  • kilka szt. pomidorków cherry,
  • 1 łyżka sosu chili,
  • 4-6 łyżek ketchupu łagodnego,
  • 15 g startego sera grana padano,
  • młode cebulki ze szczypiorkiem,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie

Ciasto:

Do miski wkładamy drożdże, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). 

Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy  na kamień do pieczenia,  powinno wystawać poza krawędzie (podsypujemy niewielka ilością mąki). Ser camembert kroimy na ok 16 trójkącików, które układamy w równych odstępach na obrzeżach ciasta (patrz zdjęcia). Ciasto pomiędzy serem zaginamy do środka i dociskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Ketchup mieszamy z sosem chili. Smarujemy nim środek ciasta, następnie posypujemy startym żółtym serem, dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i pomidorki w ćwiartki.

Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C.

Kilka min (ok.2-5 min) przed końcem dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę.

Przed podaniem pizzy dodajemy listki świeżej bazylii i pokrojoną w plasterki cebulkę ze szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem.

Rada: szynkę dojrzewającą można dodać po upieczeniu pizzy, nie trzeba jej zapiekać i tak zrobi się ciepła, a jej smak pozostanie.

5 komentarzy

  1. kociolek-pysznosci

    Świetna pizza, super ma te brzegi z tym serkiem. Genialny pomysł 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂 a ser camembert fajnie się z trójkącików wylewa na pizzę 🙂 polecam i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. magdwegl

    Czy w tej pizzy konieczny jest ten kamień? Czy da się ją upiec na grillu na blaszce?

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Kamień dodatkowo chroni przed przypaleniam ciasta od spodu, blaszka będzie za cienka 🙂 Tą pizzę można na blaszcze upiec w piekarniku :)Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  3. Alojzy Środa

    Nasza rodzinka zamawia pizzę na szybkapizza.pl. Znakomite ciasto!

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl