Makaron pierwsze gotujemy i w tym czasie za krojenie warzyw się bierzemy. Papryki kolorowe delikatnie podsmażamy, do nich pomidorki dokładamy, doprawiamy, makaron dokładamy i całość mieszamy. Na koniec tylko szynkę odajemy, tajskimi przyprawami posypujemy, bazylią tajską ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy.
Składniki
- 1 garść makaronu fusilli,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- ½ papryki czerwonej,
- ½ papryki żółtej,
- ½ papryki zielonej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej,
- 1 łyżka płatków czosnku,
- 2 łyżeczki ziół tajskich,
- świeże listki bazylii tajskiej,
- pieprz do smaku,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące. Pod koniec dodajemy pomidorki przekrojone na połowę. Do warzyw dodajemy makaron, całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
Posypujemy przyprawą tajską i dodajemy szynkę wędzoną długodojrzewającą.
Makaron z warzywami podajemy z świeżą bazylią, całość posypujemy jeszcze przyprawą tajską.
0 komentarzy