Fusilli z warzywami i szynką długodojrzewającą z tajską nutą

2 sie, 2016 | MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Makaron pierwsze gotujemy i w tym czasie za krojenie warzyw się bierzemy. Papryki kolorowe delikatnie podsmażamy, do nich pomidorki dokładamy, doprawiamy, makaron dokładamy i całość mieszamy. Na koniec tylko szynkę odajemy, tajskimi przyprawami posypujemy, bazylią tajską ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy.

Składniki

  • 1 garść makaronu fusilli,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ papryki zielonej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej,
  • 1 łyżka płatków czosnku,
  • 2 łyżeczki ziół tajskich,
  • świeże listki bazylii tajskiej,
  • pieprz do smaku, 
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące. Pod koniec dodajemy pomidorki przekrojone na połowę. Do warzyw dodajemy makaron, całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 

Posypujemy przyprawą tajską i dodajemy szynkę wędzoną długodojrzewającą.

Makaron z warzywami podajemy z świeżą bazylią, całość posypujemy jeszcze przyprawą tajską.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl