Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym

23 lut, 2016 | INDYK, KASZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kasza owsiana z owsa powstaje, która naszemu organizmowi dużo białka dodaje. Można ją na słodko z mlekiem podawać lub do sosów i mięs dodawać. Ja do niej roladę z indyka nadzianą serem i fasolką przygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam. Danie to wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje wyjątkowe. 

Składniki

  • 5 sznycli z fileta z piersi z indyka ok. 400 g,
  • 5 łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki),
  • 5 plastrów sera żółtego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smak,
  • sól do smaku,
  • 200 g kaszy owsianej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta cukru,
  • 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
  • 300 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżeczki kapary,
  • sok z cytryny,

ponadto:

  • dowolne warzywa np. marchew,
  • duże kapary,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie

Rolada:

Kotlety z indyka rozbijamy jak najcieniej. Filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki. Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy całość w roladę zaczynając od str. z fasolką. 

Roladę zwijamy w folię spożywczą, końce skręcamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy z pozostałymi porcjami mięsa. Gotujemy na parze ok. 15- 20 min.

Dodajemy również dowolne warzywa, żeby nam się ugotowały na parze, powinny być al dente.  

Kaszę owsianą gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Sos:

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cukru. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy kapary, pieprz marynowany i podgrzewamy często mieszając, do  momentu aż śmietanka nam zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Rada: jeśli chcemy, żeby sos był bardziej ostry wystarczy dodać więcej pieprzu marynowanego, ale należy nie przesadzać z jego ilością ponieważ ma mocny, charakterystyczny smak.

Kaszę polewamy sosem, dodajemy przekrojoną roladę z indyka i ugotowane warzywa na parze. 

Ozdabiamy dużymi kaparami i świeżą bazylią.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl