Rydze, grzyby sezonowe, w smaku wyjątkowe, które podsmażone na maśle same świetnie smakują, ale jako dodatek, w różnych daniach też królują. Nie wszyscy je lubimy, bo prawdziwki wolimy, ale dla tych, co je ze smakiem zjadają, moje przepisy z ich udziałem do czerpania inspiracji zapraszają.
Składniki
- świeże rydze – ok. 700 g oczyszczonych (tyle miałam),
- 250 g kaszy gryczanej białej lub prażonej (wg smaku),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- masło,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- chili suszona świeżo mielona do smaku,
- ½ łyżeczka mielonej kurkumy,
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- pęczek koperku,
- garść kiełków groszku,
- sok z cytryny,
ponadto:
- oliwa z bazylią.
Przygotowanie
W garnku o szerokim dnie rozgrzać oliwę, podprażyć na niej kaszę ok. 2 min, ciągle mieszać. Tak podprażona kasza nabierze fajnego orzechowego smaku. Zalać ok. 450 ml gorącej wody, dodać sól do smaku i ugotować na małym ogniu, na sypko pod przykryciem. Nadmiar wody (o ile kasza jej nie wchłonie) odlać.
Międzyczasie na dużej patelni roztopić ok. 1 dużą łyżkę masła, partiami podsmażyć rydze, (większe kapelusze pokroić na 2 lub 4 części). Wszystkie razem połączyć, doprawić solą, pieprzem, chili, dodać kurkumę i zalać śmietanką. Podgrzać chwilkę, tylko tyle, żeby sos delikatnie się zredukował.
Kasze połączyć z rydzami, dodać koperek, kiełki groszku, skropić do smaku sokiem z cytryny.
Smak można podkręcić skrapiając ją oliwą o smaku bazylii.
0 komentarzy