Kasza gryczana z rydzami

21 paź, 2022 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, GRZYBY, KASZA | 0 komentarzy

Rydze, grzyby sezonowe, w smaku wyjątkowe, które podsmażone na maśle same świetnie smakują, ale jako dodatek, w różnych daniach też królują. Nie wszyscy je lubimy, bo prawdziwki wolimy, ale dla tych, co je ze smakiem zjadają, moje przepisy z ich udziałem do czerpania inspiracji zapraszają.

Składniki

  • świeże rydze – ok. 700 g oczyszczonych (tyle miałam),
  • 250 g kaszy gryczanej białej lub prażonej (wg smaku),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • masło,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • chili suszona świeżo mielona do smaku,
  • ½ łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • pęczek koperku,
  • garść kiełków groszku,
  • sok z cytryny,

ponadto:

  • oliwa z bazylią.

Przygotowanie

W garnku o szerokim dnie rozgrzać oliwę, podprażyć na niej kaszę ok. 2 min, ciągle mieszać. Tak podprażona kasza nabierze fajnego orzechowego smaku.  Zalać ok. 450 ml gorącej wody, dodać sól do smaku i ugotować na małym ogniu, na sypko pod przykryciem. Nadmiar wody (o ile kasza jej nie wchłonie) odlać.

Międzyczasie na dużej patelni roztopić ok. 1 dużą łyżkę masła, partiami podsmażyć rydze, (większe kapelusze pokroić na 2 lub 4 części). Wszystkie razem połączyć, doprawić solą, pieprzem, chili, dodać kurkumę i zalać śmietanką. Podgrzać chwilkę, tylko tyle, żeby sos delikatnie się zredukował.

Kasze połączyć z rydzami, dodać koperek, kiełki groszku, skropić do smaku sokiem z cytryny.

Smak można podkręcić skrapiając ją oliwą o smaku bazylii.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl