Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem

6 sty, 2015 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Przeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane, ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich najlepszymi dodatkami. 

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 450 g maki pszennej razowej,
  • 250 ml letniej wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 80 g ziaren słonecznika.

Przygotowanie

W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto.  Zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 40 min.

Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 4 równe części i formułujemy walce o dł. 15 cm. Każdy wałek chlebek delikatnie zwilżamy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych.

Układamy na blasze podsypana mąką. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 25 – 30 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl