Przeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane, ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich najlepszymi dodatkami.
Składniki
- 50 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 450 g maki pszennej razowej,
- 250 ml letniej wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 120 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 80 g ziaren słonecznika.
Przygotowanie
W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 40 min.
Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 4 równe części i formułujemy walce o dł. 15 cm. Każdy wałek chlebek delikatnie zwilżamy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych.
Układamy na blasze podsypana mąką. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 25 – 30 min.
0 komentarzy