Krakersy – krakersiki

30 gru, 2015 | CIASTECZKA, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Krakersy z pastą z suszonych pomidorów przygotowałam, dzięki  temu ciekawy smak i kolor uzyskałam. Siemię lniane złote dodało chrupkości, a chili ostrości. Napiszę krótko – moje krakersiki dobrze smakowały, super chrupały i szybko poznikały.

Składniki

na 3 duże blachy od piekarnika:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 100 ml wody,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g mąki żytniej,
  • 100 g (3 łyżki) pasty z suszonych pomidorów z serem corregio,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g maki pszennej,
  • 50 g siemienia lnianego złotego,
  • świeżo mielona papryka chili do smaku.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól,  chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody.

Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta  lub pizzy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w 225°C ok. 8 – 10 min.

Pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta, a im cieńsze tym smaczniejsze.

Pastę pomidorową można zastąpić pomidorami suszonymi w oleju, ale trzeba je zmiksować za pomocą blendera i dodać 5 g startego sera żółtego.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl