Dla tych co nie mają czasu na gotowanie, to zapraszam na szybkie i bardzo proste danie. Serek ricotta tylko na ostro przygotowujemy, makaron i groszek gotujemy. Gdy je razem zmieszamy to gotowy obiad mamy, a czas przygotowania, to czas makaronu gotowania.
Składniki
na 2 porcje:
- 200 g makaronu tagliatelle,
- 100 g (ok. 4 pełne łyżki) serka ricotta,
- ½ papryczki chili,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ok. 12 szt. groszku cukrowego,
- odrobina octu lub kwasku cytrynowego.
Przygotowanie
Serek ricotta rozdrabniamy z pomocą widelca i mieszamy z papryczką chili przeciśniętą przez praskę do czosnku i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Groszek cukrowy gotujemy ok. 5 min w wodzie z odrobiną octu lub kwasku cytrynowego, wówczas zachowamy ładny kolor warzywa. Solimy pod koniec gotowania.
Gorący makaron mieszamy z serkiem na ostro i podajemy z groszkiem.
Rada: jeśli chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się równomiernie w serku. Serek można podgrzać kilka sek. na patelni i dopiero wtedy połączyć z makaronem.
0 komentarzy