Makaron z ricottą na ostro i groszkiem cukrowym

19 sty, 2015 | DANIA JARSKIE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Dla tych co nie mają czasu na gotowanie, to zapraszam na szybkie i bardzo proste danie. Serek ricotta tylko na ostro przygotowujemy, makaron i groszek gotujemy. Gdy je razem zmieszamy to gotowy obiad mamy, a czas przygotowania, to czas makaronu gotowania.

Składniki

na 2 porcje:

  • 200 g makaronu  tagliatelle,
  • 100 g (ok. 4 pełne łyżki) serka ricotta,
  • ½ papryczki chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ok. 12 szt. groszku cukrowego,
  • odrobina octu lub kwasku cytrynowego.

Przygotowanie

Serek ricotta rozdrabniamy z pomocą widelca i mieszamy z papryczką chili przeciśniętą przez praskę do czosnku i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.

Groszek cukrowy gotujemy ok. 5 min w wodzie z odrobiną octu lub kwasku cytrynowego, wówczas zachowamy ładny kolor warzywa. Solimy pod koniec gotowania.

Gorący makaron mieszamy z serkiem na ostro i podajemy z groszkiem.

Rada: jeśli  chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się równomiernie w serku. Serek można podgrzać kilka sek. na patelni i dopiero wtedy połączyć z makaronem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl