Potrawa tajska PAD THAI jest jedną z najbardziej znanych, i bardzo lubianych. Szybko ją się przygotowuje, swoim aromatem i smakiem czaruje. Jest tyle smaków ile wyobraźnia nam podpowiada, ale ważne, że z makaronu i jajek się składa. Można ją z kurczakiem, krewetkami podawać lub tak jak ja w wersji wegańskiej, z warzywami zjadać. Ja do mojego Pad Thai grzyby mun dodatkowo podsmażyłam, celowo oddzielnie je dołożyłam, bo ja lubię, a córka bez nich wolała i chrupiącą marchewkę sobie dodała.
Całość dopełnia pasta Pad Thai, która nadała słodko słonego smaku, oryginalnego aromatu (między innymi: na bazie owoców tamaryndowca, pasty z pomidorów, octu, sosu rybnego).
Składniki
3 – 4 porcje:
- 200 g makaronu ryżowego 5mm,
- 1 marchew,
- kawałeczek pora, dł. ok. 5 cm,
- mała biała pietruszka korzeń,
- 4 łyżeczki pasty PAD THAI – House of Asia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 większa cebula dymka ze szczypiorem,
- 1 limonka,
- 3 małe jajka,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- czarny sezam,
- garść grzybów mun krojonych,
- sól do smaku,
- 1 oliwy z oliwek.
Przygotowanie
Makaron można przygotować na dwa sposoby, zalać zimną woda i odstawić na ok. 40 min, lub zawal wrzątkiem i podgotować ok. 3 min i przelać zimną woda, ma być al dente.
Rada: podczas przygotowania ważne jest, żeby nie przegotować makaronu. Jeśli mamy czas, namaczamy go w ciepłej wodzie i lekko twardy dodajemy do woka – nabierze smaku innych aromatycznych składników, pozostanie sprężysty i elastyczny. Pozostawiamy ok. 50 ml wody z makaronu.
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie ok. 15 min, odcedzamy. Na patelni, rozgrzewany łyżkę oliwy, podsmażamy grzyby, doprawiamy solą i skrapiamy sokiem z limonki.
Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę w długie, cienkie słupki, a pora w plasterki.
W woku, albo na dużej patelni, rozgrzewamy oliwę, szklimy na nim cebulę, dodajemy pozostałe warzywa i całość przesmażamy 2 min, wlewamy wodę z makaronu, smażymy do jej odparowania, ok. 1 min.
Następnie dodajemy pastę Pad Thai, dokładnie mieszamy.
Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy je, delikatnie oprószamy i pieprzem.
Teraz dodajemy makaron, łączymy składniki, które przesuwany na jedną stronę patelni. Jajka wlewamy na pustą stronę patelni, mieszamy z makaronem do momentu, aż się zetną.
Dodajemy posiekany szczypiorek, delikatnie mieszamy. Posypujemy czarnym sezamem, i podajemy z grzybami jeśli je lubimy.
Pasta PAD THAI niezastąpiona do przygotowania pad thai – tradycyjnego tajskiego dania. Jedna z najpopularniejszych potraw z jakiej słyną znane na całym świecie tajskie uliczne stragany pachnące świeżymi ziołami i przyprawami. Łączy w sobie słodko słone smaki, które dodają potrawom wyrazistości.
dlaczego tytul dania jest WEGANSKI PAD THAI skoro sa zawarte jajka?
No tak prawda, moje przejęzyczenie już poprawiłam i dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam