Ravioli z kozim serem i kaparami

11 sty, 2015 | DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

 Ravioli bez użycia soli jest przygotowane, bo słony ser kozi i kapary w cieście zostało „schowane”.

Składniki

ciasto na ravioli:

  • 220 g  mąki pszennej,
  • 2 całe jajka i jedno żółtko, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

pozostałe składniki:

  • 100 g sera koziego ziołowego,
  • świeży tymianek,
  • 2 łyżki masła klarownego,
  • 2 łyżki kapary,
  • 1 jajko,
  •  pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Ciasto:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano. Dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy mąką.

Na jednej z części ciasta nakładamy serek kozi, dodajemy do po jednym ziarenku kapary  (ok. 1/2 łyżeczki serka  na jedno ravioli). Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (ciasto dobrze się sklei) i przykrywamy drugim płatem ciasta.

Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy za pomocą nożyka do ciasta.

Ravioli gotujemy w  wodzie przez 2 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową.

 Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy igiełki tymianku i pozostałe kapary.

Ravioli polewamy masłem tymiankowym i doprawiamy pieprzem do smaku.

2 komentarze

  1. Unknown

    Mniam, pyszny przepis!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl