Składniki na sałatkę warstwami układamy, dzięki temu fajną kompozycję uzyskamy. Soli do niej nie dodajemy, bo w oliwkach, kaparach czy ogórkach ją znajdziemy. Jest to połączenie smaków wyrazistych z delikatnymi, słodkawych i pikantnymi. Ilość proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować.
Składniki
- 400 ml majonezu dekoracyjnego,
- 100 – 150 g kaszy kuskus,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- puszka groszku konserwowego,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
- 3 łyżki kaparów,
- puszka cieciorki,
- 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego,
- ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy,
- suszona papryczka chili świeżo mielona.
- zielona pietruszka.
Przygotowanie
Do szerokiej szklanej misy na sałatki (najlepsza będzie taka, gdzie średnica dna i góry będzie taka sama) wsypujemy kuskus, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą (ok. 0,5 cm ponad kaszę). Kuskus powinien wchłonąć całą wodę, nie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno:
Kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili. Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kapararów i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki, a na to wszystko nakładamy cieciorkę. Pomidory suszone kroimy w bardzo drobna kosteczkę i dodajemy ją, tylko po obwodzie.
Całość wykańczamy ozdobnie majonezem i zieloną pietruszką. Dla wyostrzenia i podkreślenia smaku, na sam dodajemy ziarenka marynowanego pieprzu zielonego, oraz kapary.
Rada: Sałatkę można podawać od razu, ale smaczniejsza będzie schłodzona w lodówce. Można przygotować zarówno w dużym szklanym naczyniu jak i w kieliszkach do wina.
Wygląda bardzo smacznie! 🙂
Dziękuję i życzę Wesołych Świąt 🙂