Kiełkujący makaron z łososiem

14 lis, 2014 | MAKARON, RYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Będąc w sklepie łososia zobaczyłam, od razu kupić go postanowiłam. Cena mnie tylko za polędwicę zaskoczyła bo bardzo wysoka była. Ale tak pięknie wyglądała i mocno pomarańczowy kolor mała, że o kawałek poprosiłam i pełna pomysłów na danie do domu pogoniłam. Czasu wiele nie miałam wiec makaron, groszek ugotowałam, kiełki podsmażyłam i te składniki połączyłam. Łososia cienko w plasterki pokroiłam, na makaron położyłam, zamieszałam, rukoli dodałam i po ok. 15 min obiad gotowy miałam i nim się zajadałam.

Składniki

  • 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki,
  • 60 g polędwicy z łososia norweskiego,
  • 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
  • 1 garść groszku cukrowego,
  • 2 -3 łyżki oleju rzepakowego,
  • kilka listków rukoli,
  • sól himalajska do smaku,
  •  pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

Kiełki smażymy na 3 łyżkach oleju, często mieszając, a polędwice z łososie kroimy na cienkie plasterki.  Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 min.

Makaron dodajemy do kiełków, mieszamy, dopraw solą i pieprzem. Patelnię ściągamy z ognia, dodajemy groszek i łososia, delikatnie mieszamy. Polędwica pod wpływem gorącego makaronu zmieni swój kolor. Podajemy z rukolą i doprawiamy pieprzem. Możemy też delikatnie skropić sokiem z limonki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl