Zupa ze szpinakiem czyli zielona, kaszą jęczmienną zagęszczona, na ostro doprawiona, miętą orzeźwiona. Bardzo sycąca, kubki smakowe pobudzająca, a do tego w 25 min ją się przygotowuje i niewiele kosztuje.
Składniki
- 1 duża marchew,
- 1 duża biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonka),
- 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej,
- ok. 1 l bulionu drobiowego,
- 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 1 płaska łyżeczka suszonej mięty zielonej,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszona chili świeżo mielona do smaku,
- ewentualnie sól do smaku.
Przygotowanie
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, marchew w średniej wielkości.
W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim marchew z cebulą i czosnkiem, cały czas mieszamy.
Zlewamy bulionem, dodajemy szpinak, kaszę, sos sojowy i gotujemy ok. 15 min.
Na koniec dodajemy miętę, chili i pieprz do smaku.
W razie potrzeby doprawiamy solą do smaku.
0 komentarzy