Zupa szpinakowo miętowa z kaszą na ostro

26 sty, 2020 | SZPINAK, Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Zupa ze szpinakiem czyli zielona, kaszą jęczmienną zagęszczona, na ostro doprawiona, miętą orzeźwiona. Bardzo sycąca, kubki smakowe pobudzająca,  a do tego w 25 min ją się przygotowuje i niewiele kosztuje.

Składniki

  • 1 duża marchew,
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 450 g szpinaku  rozdrobnionego (mrożonka),
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej,
  • ok. 1 l bulionu drobiowego,
  • 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 1 płaska łyżeczka suszonej mięty zielonej,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku,
  • ewentualnie sól do smaku.

Przygotowanie

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, marchew w średniej wielkości.

W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim marchew z cebulą i czosnkiem, cały czas mieszamy.

Zlewamy bulionem, dodajemy szpinak, kaszę, sos sojowy i gotujemy ok. 15 min.

Na koniec dodajemy miętę, chili i pieprz do smaku.

W razie potrzeby doprawiamy solą do smaku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl