Pomidorki koktajlowe z chili wysmażone, z czosnkiem, z cebulką połączone, dobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową. Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka minut mamy.
Składniki
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 czerwone papryki chili,
- 100 g cebuli,
- 8 ząbków czosnku,
- ½ cukru pudru,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego.
Przygotowanie
Umyte i osuszone pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę przekrawamy po długości (oczyszczamy z pestek). W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i dodajemy pomidory, paprykę i całość podsmażamy na najmniejszym ogniu ok. 30 min, bardzo często mieszamy.
Pomidory powinny odparować z nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, pod koniec dodajemy sól.
Kiedy pomidory będą gotowe, dodajemy cukier puder, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz i sól do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dokładnie miksujemy z pomocą blendera.
Tak przygotowaną pastę przecieramy przez gęste sitko, w celu uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
0 komentarzy