Pasta z pomidorków koktajlowych na ostro

24 lut, 2016 | SOS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Pomidorki  koktajlowe z chili wysmażone, z czosnkiem, z cebulką połączone, dobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową. Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka minut mamy.

Składniki

  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 czerwone papryki chili,
  • 100 g cebuli,
  • 8 ząbków czosnku,
  • ½  cukru pudru,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego.

Przygotowanie

Umyte i osuszone pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę przekrawamy po długości (oczyszczamy z pestek). W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i dodajemy pomidory, paprykę i całość podsmażamy na najmniejszym ogniu ok. 30 min, bardzo często mieszamy.

Pomidory powinny odparować z nadmiaru wody.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, pod koniec dodajemy sól.

Kiedy pomidory będą gotowe, dodajemy cukier puder, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz i sól do smaku. Pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dokładnie miksujemy z pomocą blendera.

Tak przygotowaną pastę przecieramy przez gęste sitko, w celu uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl