Makaron jak samemu się przygotuje, to najlepiej smakuje. Jeśli w nim świeże zioła schowamy, to oryginalny wygląd i smak uzyskamy. Gdy podgrzaną oliwą o smaku bazylii z dodatkiem skórki z cytryny polejemy, dojrzewającym tartym serem posypiemy, to proste, ale wyjątkowe danie z wielkim smakiem zjemy. Takie tagliatelle w żadnym sklepie nie kupicie, a na dodatek domowy, smakuje, najlepiej, wyśmienicie.
Składniki
- 250 g mąki semoliny z pszenicy durum,
- 2 jajka,
- opcjonalnie 20 ml zimnej wody, (wszystko zależy od wielkości jajek),
- listki świeżej pietruszki,
- listki świeżej bazylii,
ponadto:
- oliwa z oliwek o smaku bazyliowym,
- cytryna,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- starty ser Comte lub parmezan,
- świeże listki bazylii i pietruszki.
Przygotowanie
Makaron:
Zieloną pietruszkę podzielić na mniejsze gałązki, listki bazylii oderwać.
Z mąki, jaj zagnieść elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jajek można dodać wodę. Zwinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min do lodówki. Podzielić na dwie części i cieniutko rozwałkować. Na jednym, rozwałkowanym cieście ułożyć w niewielkich odległościach pietruszkę i bazylię. Przykryć drugim płatem ciasta i za pomocą wałka docisnąć jedno do drugiego, cienko rozwalkować. Następnie za pomocą nożyka do ciasta (ewentualnie do pizzy) pokroić na długie pasma makaronu o szerokości ok. 1 cm. Ugotować w lekko osolonej wodzie na al dente.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwy, dodać startą skórkę z cytryny. Gorący makaron polać oliwą, oprószyć startym serem i pieprzem świeżo mielonym. Podawać z pietruszką i bazylią.
0 komentarzy