Święta się zbliżają, do przygotowania wypieków zachęcają, dlatego polecam tartę o nucie piernikowej, w smaku wyjątkowej. Kruchy spód, masa delikatna kremowa, mascarponowa.
Składniki
forma do tarty o średnicy ok. 30 cm:
ciasto:
- 150 g schłodzonego masła,
- 100 g mąki pszennej,
- 200 g mąki krupczatki,
- 25 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- opcjonalnie 2 łyżki wody,
masa:
- 250 g mascarpone,
- 200 g słodkiej śmietanki 30%,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 500 ml),
- 2 jajka M,
- 2 duże łyżki przyprawy do piernika,
- 3 łyżki cukru pudru,
ponadto:
- herbatniki czarne do dekoracji,
- słodka posypka, koraliki.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Rada: zagnieść energicznie i krótko, żeby jak najmniej zagrzało się ciasto.
Ciasto włożyć między dwa papiery do pieczenia i cienko rozwałkować. Przenieść do formy, dokładnie wylepić dno i ścianki. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok. 20 min.
Piekarnik nastawiać na 190°C, ciasto pieczemy ok. 12 -15 min.
W tym czasie przygotować masę.
Masa:
Jajka zmiksować ze śmietaną, budyniem, cukrem pudrem i przyprawą do pierników. Dodać serek mascarpone, miksować tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu, przełożyć na ciasto.
Piec w 170°C ok. 15 min.
Ciepłą tarte posypać rozkruszonymi herbatnikami i ozdobić słodką posypką.
Tarta smakowita, a dekoracja urocza 🙂
Dziękuję pięknie :*