Składniki
- 1 szklanka kaszy pęczak,
- 2 małe cebule,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 3 łyżki kukurydzy,
- 3 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
- 1 pierś z kurczaka.
Przygotowanie
Kaszę namoczyć ok. 1 godz. i ugotować z 3 szklankami wody przez ok. 20 min.
Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić.
Cebulę, marchewkę i pietruszkę lekko podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do ugotowanej kaszy dodać warzywa i kukurydzę. Gotować jeszcze ok. 10- 15 min, a następnie garnek zwinąć w ręcznik i utrzymać w cieple ok. 1 godz.
Kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Kaszę wymieszać z sosem sojowym, natką pietruszki i podawać z kurczakiem.
Może i długo trwa przygotowanie kaszy, ale warto bo danie bardzo zdrowe.
0 komentarzy