Drożdżowe bułeczki w paski biało zielone

12 kwi, 2021 | PIECZYWO, PRZEKĄSKA, SZPINAK | 0 komentarzy

Zabawne, dwukolorowe, ciasto biało szpinakowe, pieprzem doprawione, z oliwą z oliwek wyrobione. Bułeczki sprytnie szpinak ukrywają, znakomity smak mają i swoim fantazyjnym wzorem do zjadania zachęcają. Dzieci chętnie po nie sięgają i nawet o szpinak nie pytają, tak im posmakowały, że z niecierpliwością na kolejny wypiek czekały.

Składniki

ok. 15 szt.:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 200 ciepłej wody,
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru,
  • 500 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 50 ml oliwy z oliwek,

ponadto:

  • oliwa do posmarowania ciasta,

(mąka do podsypania jest już ujęta w ww. składnikach).

Przygotowanie

Przygotowanie wspólnego ciasta:

W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy sól, pieprz, 150 g świeżo przesianej mąki i całość dokładnie mieszamy (np. drewnianą łyżką) do połączenia się wszystkich składników.  Ciasto dzielimy na dwie części.

Jasne ciasto:

Oddzielamy 200 g ciasta, dodajemy ok. 30 g mąki, zagniatamy, formułujemy kulę i przekładamy do miseczki, przykrywamy. Ciasto ma być delikatne i nie kleić się do dłoni.

Ciasto zielone:

Większa część to będzie ciasto zielone, szpinakowe, które pozostawiamy w dużej misce.

Rada: szpinak można przygotować w trakcie rośnięcia zaczynu.

Szpinak z dodatkiem oliwy z oliwek miksujemy do momentu, aż szpinak równomiernie się rozdrobni i nie będzie żadnych kawałków. Do ciasta wlewamy szpinak i za pomocą łyżki lub różdżki łączymy składniki. Dodajemy ok. 200 g mąki i zagniatamy ciasto, formułujemy kulę, pozostawiamy w misce, pod przykryciem. Ciasto powinno rosnąć ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej.

Bułeczki:

Ciasto zielone przekładamy na papier do pieczenia, delikatnie oprószonym mąką i wałkujemy na prostokąt ok. 25/35 cm, odstawiamy. Tak samo rozwałkowujemy jasne ciasto, które nakładamy na szpinakowe, zielone powinno być na dole.  Całość wałkujemy, żeby ciasta skleiły się ze sobą. Zaczynając od dłuższego boku, delikatnie zwijamy na roladę. Kroimy na krążki o grubości ok. 3-4 cm, za pomocą drewnianej pałeczki (do sushi, żeby łatwo się wyciągała, należy, co jakiś czas przetrzeć mąką) formułujemy bułeczki (patrz zdjęcie). Krążek ustawiany pionowo, pałeczkę układamy po długości ciasta, dociskamy je, dzieląc na połowę. Tę czynność wykonujemy z pozostałymi krążkami. Przekładamy na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Pięć min. przed pieczeniem smarujemy za pomocą pędzelka, oliwą z oliwek. Pieczemy 180°C ok. 15 min, gorące smarujemy oliwą, przekładamy na kratkę do przestygnięcia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl