Walentynkowe ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonych buraków

12 lut, 2015 | SŁODKIE WYPIEKI, WALENTYNKI, Wszystkie przepisy | 6 Komentarze

Kochaj mnie całe noce całe dnie, od świtu, aż do zmroku tak zawsze jak co roku… ale słodko się zrobiło… a ciasto nas jeszcze dosłodziło.

Składniki

  • 300 g ugotowanych na miękko buraków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej,
  • 4 łyżki kakao, 
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 3 jaja,
  • 300 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 200 ml oleju rzepakowego,

ponadto:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • cukier puder,
  •  masło do wysmarowania formy,
  •  mąka do oprószenia formy.

Przygotowanie

Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy.

Przygotowujemy suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna.

W tym czasie w dużej misce ubijamy jajka z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, a pod koniec dolewamy olej, aromat waniliowy i  całość mieszamy. Do masy powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Nastepnie dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm).

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 50 – 60 min (do suchego patyczka).

Boki ciasta smarujemy i ozdabiamy czekoladą a wierzch posypujemy cukrem pudrem.

6 komentarzy

  1. Kraina miodem płynąca

    Ooo, córeczka właśnie Twoim ciastem najbardziej zachwycała się w galerii konkursowej Kotanyi :)) Buraczkowego jeszcze nie jadłam… 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Polecam jest pyszne, pozdrowienia dla córeczki 🙂

      Odpowiedz
  2. Foodmania

    wygląda rewelacyjnie!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  3. Asa_6niebo

    też nie jadłam jeszcze ciasta z burakami, śliczne jest z tą serduszkową dekoracją

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Byłam sceptycznie nastawiona do buraków , ale ciasto jest pyszne, a buraki są niewyczuwalne 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Zapraszam na chleb słonecznikowy, ale taki trochę nietypowy, bo całych ziaren w nim nie znajdziecie, a nawet...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl