Tarta z warzywnymi dodatkami zaskoczy Was pięknymi kolorami. Zabawa przy jej przygotowaniu była znakomita, a uczta wyśmienita. Chociaż moje dzieci po kilka lat mają to w kuchni mi pomagają. Kroją, obierają, wałkują, układają. Mieszają, smakują, doprawiają. Pomysły kulinarne mi podrzucają, bo bujną wyobraźnię mają.
Składniki
na kruche ciasto:
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g schłodzonego masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- szczypta soli,
pozostałe składniki:
- 200 g ugotowanych na parze brokuł,
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 100 g startego sera żółtego,
- 2 jajka,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 50 g serka topionego śmietankowego,
- 6 małych wysmażonych pieczarek,
- 10 zielonych oliwek,
- listki świeżej bazylii do dekoracji,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
ciasto:
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
masa:
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.
Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.
Ale fajne, muszę z moimi dziećmi też coś ugotować.