Tarta koperkowa z jajkami i brokułami

22 sie, 2014 | BROKUŁ, TARTA, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 1 komentarz

Tarta z warzywnymi dodatkami zaskoczy Was pięknymi kolorami. Zabawa przy jej przygotowaniu była znakomita, a uczta wyśmienita. Chociaż moje dzieci po kilka lat mają to w kuchni mi pomagają. Kroją, obierają, wałkują, układają. Mieszają, smakują, doprawiają. Pomysły  kulinarne mi podrzucają, bo bujną wyobraźnię mają.

Składniki

na kruche ciasto:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  •  200 g mąki pszennej,
  •  100 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta soli,

pozostałe składniki:

  • 200 g ugotowanych na parze brokuł,
  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 50 g serka topionego śmietankowego,
  • 6 małych wysmażonych pieczarek,
  • 10 zielonych oliwek,
  • listki świeżej bazylii do dekoracji,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.

Przygotowanie

ciasto:

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.

masa:

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy.

Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.

 Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.

1 komentarz

  1. Anonimowy

    Ale fajne, muszę z moimi dziećmi też coś ugotować.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl