Zadałam sobie pytanie, jakie jest moje ulubione danie. Odpowiedzi jednak nie uzyskałam, bo w głowie tylko mętlik miałam. Lubię gotować i w kuchni eksperymentować, lubię kulinarne doświadczenia zdobywać i nowe smaki odkrywać. Wiem tylko, że makaron pod różną postacią często u mnie króluje, bo z niego szybkie, smaczne dania czaruję. To danie jest ekspresowe, po 30 min jest gotowe. Warzywa- marchew, cebula czerwona, seler naciowy, do tego mun, świeża kurkuma, makaron wyjątkowy. Bulionem warzywnym z sosem sojowym i nutą chili doprawiane i z świeżymi ziołami podane. Dla mnie bomba smakowa, oraz czasowa, bo krótkie gotowanie, zamieniam na dłuższe smakowanie i odpoczywanie.
Składniki
- 25 g suszonych grzybów mun,
- 100 g cebuli czerwonej,
- 300 g marchewki,
- 2 papryka czerwona ok. 200 g,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka startej świeżej kurkumy,
- 2 kostki bulionu warzywnego Vegeta Natur + 500 ml wody,
- 2 łyżeczki Vegeta Natur pikantna z chili,
- 2 łyżki sosu sojowo grzybowego,
- 1 opakowanie makaronu z brązowego ryżu nitka 170 g,
- 2 -3 łodygi selera naciowego,
- pęczek zielonej pietruszki,
- pęczek świeżego koperku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
ewentualnie:
- sól do smaku,
- świeża kolendra,
- sok z limonki do smaku.
Przygotowanie
Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, po 15 min odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli były w całości. Obraną marchew kroimy na słupki, cebulę na połowę i w plasterki, a paprykę w średniej wielkości kawałki.
Bulion warzywny rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, dodajemy Vegety Natur pikantnej z chili, startej kurkumy oraz sosu sojowego.
W dużym woku rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, cebulę, paprykę i całość szklimy ok. 4 min, delikatnie mieszając. Następnie dodajemy grzyby, zalewamy przygotowanym bulionem (tak, aby warzywa lekko były przykryte). Całość dusimy ok.10 min, warzywa powinny być al dente, co jakiś czas mieszamy.
W tym czasie przygotowujemy makaron, można go podzielić na mniejsze części. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 5 min, odcedzamy.
Pietruszkę, koperek drobno siekamy. Z łodyg selera ściągamy nitki i kroimy w cienkie plasterki. Do warzyw w woku dodajemy makaron, selera i całość delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy na 2-3 min, żeby seler się zaparzył pod wpływem ciepła (będzie fajnie chrupiący), a smaki się połączyły.
Całość podajemy z dużą ilością świeżych ziół.
Rada: do tego dania będzie pasowała świeża kolendra, oraz sok z limonki, ale kilka kropel już na talerzu.
0 komentarzy