NATURalna wariacja smakowa z woka, czyli warzywa, mun z makaronem z brązowego ryżu

31 sty, 2019 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Zadałam sobie pytanie, jakie jest moje ulubione danie. Odpowiedzi jednak nie uzyskałam, bo w głowie tylko mętlik miałam. Lubię gotować i w kuchni eksperymentować, lubię kulinarne doświadczenia zdobywać i nowe smaki odkrywać. Wiem tylko, że makaron pod różną postacią często u mnie króluje, bo z niego szybkie, smaczne dania czaruję. To danie jest ekspresowe, po 30 min jest gotowe. Warzywa- marchew, cebula czerwona, seler naciowy, do tego mun, świeża kurkuma, makaron wyjątkowy. Bulionem warzywnym z sosem sojowym i nutą chili doprawiane i z świeżymi ziołami podane. Dla mnie bomba smakowa, oraz czasowa, bo krótkie gotowanie, zamieniam na dłuższe smakowanie i odpoczywanie.  

Składniki

  • 25 g suszonych grzybów mun,
  • 100 g cebuli czerwonej,
  • 300 g marchewki,
  • 2 papryka czerwona ok. 200 g,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka startej świeżej kurkumy,
  • 2 kostki bulionu warzywnego Vegeta Natur + 500 ml wody,
  • 2 łyżeczki Vegeta Natur pikantna z chili,
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego,
  • 1 opakowanie makaronu z brązowego ryżu nitka 170 g,
  • 2 -3 łodygi selera naciowego,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • pęczek świeżego koperku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,

ewentualnie:

  • sól do smaku,
  • świeża kolendra,
  • sok z limonki do smaku.

Przygotowanie

Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, po 15 min odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, jeśli były w całości. Obraną marchew kroimy na słupki, cebulę na połowę i w plasterki, a paprykę w średniej wielkości kawałki. 

Bulion warzywny rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, dodajemy Vegety Natur pikantnej z chili, startej kurkumy oraz sosu sojowego. 

W dużym woku rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, cebulę, paprykę i całość szklimy ok. 4 min, delikatnie mieszając. Następnie  dodajemy grzyby, zalewamy przygotowanym bulionem (tak, aby warzywa lekko były przykryte). Całość dusimy ok.10 min, warzywa powinny być al dente, co jakiś czas mieszamy.

W tym czasie przygotowujemy makaron, można go podzielić na mniejsze części. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 5 min, odcedzamy.

Pietruszkę, koperek drobno siekamy. Z łodyg selera ściągamy nitki i kroimy w cienkie plasterki. Do warzyw w woku dodajemy makaron, selera i całość delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą do smaku, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy na 2-3 min, żeby seler się zaparzył pod wpływem ciepła (będzie fajnie chrupiący), a smaki się połączyły.

Całość podajemy z dużą ilością świeżych ziół.

Rada: do tego dania będzie pasowała świeża kolendra, oraz  sok z limonki, ale  kilka kropel już na talerzu.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl