Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem

17 wrz, 2014 | BABECZKI, GRILL, PRZEKĄSKA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ziemniaki grillować można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na ruszcie lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka
 i boczek zostały dodane. Ciasto do foremek tylko przelewamy, do grilla wkładamy, temperaturę odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków grillowanych odkrywamy.

Składniki

na 12 szt.:

  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 4 jajka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 20 g sera żółtego,
  • 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki,
  • 100 gram surowego boczku w plastrach,
  • świeży rozmaryn,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • młoda marchewka,
  • młoda pietruszka- korzeń,
  • syrop z agawy,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie

Rada: przed przygotowaniem masy grillujemy boczek i gotujemy fasolkę (może być z puszki). Przed dodaniem do masy boczek i fasolkę studzimy.

W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy.
Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem.  Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę. Dokładamy starty ser, drobno posiekany rozmaryn, fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku, pokrojonego w kostkę. 

Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Zapiekamy w grillu, na górnym ruszcie pod przykrywą, około 30 min, w temp. 180°C.

Marchewkę i pietruszkę grillujemy kilka min, pod koniec smarujemy je syropem z agawy.

Babeczki podajemy z boczkiem, marchewką i pietruszką. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl