Składniki
na 12 szt.:
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 4 jajka,
- 200 ml śmietany 18%,
- 20 g sera żółtego,
- 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki,
- 100 gram surowego boczku w plastrach,
- świeży rozmaryn,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- młoda marchewka,
- młoda pietruszka- korzeń,
- syrop z agawy,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
Rada: przed przygotowaniem masy grillujemy boczek i gotujemy fasolkę (może być z puszki). Przed dodaniem do masy boczek i fasolkę studzimy.
W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy.
Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę. Dokładamy starty ser, drobno posiekany rozmaryn, fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku, pokrojonego w kostkę.
Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Zapiekamy w grillu, na górnym ruszcie pod przykrywą, około 30 min, w temp. 180°C.
Marchewkę i pietruszkę grillujemy kilka min, pod koniec smarujemy je syropem z agawy.
Babeczki podajemy z boczkiem, marchewką i pietruszką.
0 komentarzy