PIZZA 1 x 3 z dedykacją – czyli jedno ciasto trzy smaki (z tuńczykiem i oliwkami, szalotką i suszonymi pomidorami, kurczakiem i kaparami)

26 lut, 2019 | PIZZA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

PIZZA 1 x 3 z dedykacją – czyli jedno ciasto trzy smaki (z tuńczykiem i oliwkami, szalotką i suszonymi pomidorami, kurczakiem i kaparami). Jedno ciasto, a trzy pizze, z sosem domowym, mocno pomidorowym, do którego papryki wędzonej dodałam i dzięki temu fajny smak uzyskałam. Ciasto na świeżych drożdżach przygotowałam z którego trzy wesołe literki ( kształty :P) uformowałam. Dołożyłam składniki ulubione, po upieczeniu, literki zostały podzielone.  Trzy smaki, trzy literki szybko poznikały, bo bardzo wszystkim smakowały.

Składniki

ciasto:

  • ok. 300 g mąki pszennej typ 00,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży tradycyjnych,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

sos do pizzy mój ulubiony:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone),
  • 80 g koncentratu pomidorowego 30%,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej),
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju chili (mój był domowej roboty, może być zwykły),
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ płaska łyżeczka papryki wędzonej,

pozostałe składniki (niewielkie ilości):

  • ok. 150 g świeżo tartego sera żółtego mozzarella,
  • tuńczyk w sosie własnym,
  • oliwki zielone,
  • szalotka,
  • suszone pomidory z zalewy,
  • pieczona lub gotowana pierś z kurczaka,
  • kapary,
  • garść świeżego szpinaku,
  • świeże listki bazylii,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie

sos do pizzy:

 Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości). W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki, oregano i bazylii. Dodajemy czosnek i podsmażamy ciągle mieszając, pilnujemy żeby się nie przypalił bo będzie gorzki.  Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, całość gotujemy na wolnym ogniu (ok. 30 min)od czasu do czasu mieszamy.

Następnie pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy papryki wędzonej i całość miksujemy za pomocą blendera.

ciasto:

Rozkruszone drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15  min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą.

Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formułujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto znacznie powiększy swoją objętość.  

Piekarnik nastawiamy na 240°C – 250°C.

Ciasto dzielimy na trzy części. Formułujemy dowolne kształty, brzegi ciasta można lekko pozawijać. Składniki przygotowujemy zanim ciasto na pizzę będzie rozwałkowane.

Ciasto na pizzę przekładamy na blachę podsypaną mąką i dodajemy składniki.

Trzy smaki EWA:

E – sos, ser, kapary, kawałki kurczaka.

W – sos, ser, oliwki, kawałki tuńczyka,

A – sos, ser, szalotka w plasterkach, pomidory suszone w paski pokrojone.

Rada: kolejność: na przygotowane ciasto nakładamy przygotowany sos, posypujemy serem i dodajemy pozostałe składniki, w dowolnych proporcjach, kto jak lubi.

Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 12 -15 min.

PIZZĘ podałam z:

E– szpinakiem, W– tymiankiem, A ––bazylią.

 Rada:

  • Sos do pizzy wystarczy na kilka porcji, można je wcześniej przygotować i podzielić na mniejsze porcje do słoiczków. Gorący od razu zakręcić, po przestygnięciu przechowywać w lodowce.
  • Składniki na pizzę przygotowujemy w czasie rośnięcia ciasta, ponieważ rozwałkowane ciasto nie powinno długo czekać, przyklei się podczas pieczenia do formy.
  • Pizza z sosem jest najlepsza, ketchup jest niepotrzebny.

 

2 komentarze

  1. Pizzeria Wisła

    Wow! napis EWA z pizzy – mistrzostwo świata 😀 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo, taka mała dedykacja i fajna kulinarna zabawa 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl