PIZZA 1 x 3 z dedykacją – czyli jedno ciasto trzy smaki (z tuńczykiem i oliwkami, szalotką i suszonymi pomidorami, kurczakiem i kaparami). Jedno ciasto, a trzy pizze, z sosem domowym, mocno pomidorowym, do którego papryki wędzonej dodałam i dzięki temu fajny smak uzyskałam. Ciasto na świeżych drożdżach przygotowałam z którego trzy wesołe literki ( kształty :P) uformowałam. Dołożyłam składniki ulubione, po upieczeniu, literki zostały podzielone. Trzy smaki, trzy literki szybko poznikały, bo bardzo wszystkim smakowały.
Składniki
ciasto:
- ok. 300 g mąki pszennej typ 00,
- 150 ml ciepłej wody,
- 15 g świeżych drożdży tradycyjnych,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
sos do pizzy mój ulubiony:
- 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone),
- 80 g koncentratu pomidorowego 30%,
- 3 – 4 ząbki czosnku,
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej),
- ½ łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju chili (mój był domowej roboty, może być zwykły),
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ płaska łyżeczka papryki wędzonej,
pozostałe składniki (niewielkie ilości):
- ok. 150 g świeżo tartego sera żółtego mozzarella,
- tuńczyk w sosie własnym,
- oliwki zielone,
- szalotka,
- suszone pomidory z zalewy,
- pieczona lub gotowana pierś z kurczaka,
- kapary,
- garść świeżego szpinaku,
- świeże listki bazylii,
- świeży tymianek.
Przygotowanie
sos do pizzy:
Czosnek kroimy w kostkę (równej wielkości). W rondelku rozgrzewamy olej z dodatkiem słodkiej papryki, oregano i bazylii. Dodajemy czosnek i podsmażamy ciągle mieszając, pilnujemy żeby się nie przypalił bo będzie gorzki. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, całość gotujemy na wolnym ogniu (ok. 30 min)od czasu do czasu mieszamy.
Następnie pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy papryki wędzonej i całość miksujemy za pomocą blendera.
ciasto:
Rozkruszone drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę pozostałą mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formułujemy kulę i przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto znacznie powiększy swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy na 240°C – 250°C.
Ciasto dzielimy na trzy części. Formułujemy dowolne kształty, brzegi ciasta można lekko pozawijać. Składniki przygotowujemy zanim ciasto na pizzę będzie rozwałkowane.
Ciasto na pizzę przekładamy na blachę podsypaną mąką i dodajemy składniki.
Trzy smaki EWA:
E – sos, ser, kapary, kawałki kurczaka.
W – sos, ser, oliwki, kawałki tuńczyka,
A – sos, ser, szalotka w plasterkach, pomidory suszone w paski pokrojone.
Rada: kolejność: na przygotowane ciasto nakładamy przygotowany sos, posypujemy serem i dodajemy pozostałe składniki, w dowolnych proporcjach, kto jak lubi.
Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 12 -15 min.
PIZZĘ podałam z:
E– szpinakiem, W– tymiankiem, A ––bazylią.
Rada:
- Sos do pizzy wystarczy na kilka porcji, można je wcześniej przygotować i podzielić na mniejsze porcje do słoiczków. Gorący od razu zakręcić, po przestygnięciu przechowywać w lodowce.
- Składniki na pizzę przygotowujemy w czasie rośnięcia ciasta, ponieważ rozwałkowane ciasto nie powinno długo czekać, przyklei się podczas pieczenia do formy.
- Pizza z sosem jest najlepsza, ketchup jest niepotrzebny.
Wow! napis EWA z pizzy – mistrzostwo świata 😀 Pozdrawiam
Dziękuję bardzo, taka mała dedykacja i fajna kulinarna zabawa 🙂