Przepyszne pierogi z mięsem i szpinakiem na obiad się polecają, z wielkim smakiem szybko znikają. Farsz to filet z kurczaka delikatnie podsmażony ze szpinakiem, serem feta połączony. Aromatycznie doprawione, z ciastem połączone. Pierogi po ugotowaniu masełkiem okraszone, do smaku listkami mięty pieprzowej ozdobione.
Składniki
ok: 50 szt.
- 400 g filetu z kurczaka,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszona chili świeżo mielona do smaku,
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 250 g mrożonego szpinaku liście krojone porcjowane,
- 100 g sera feta,
- 1 kopiasta łyżka mielonej bułki tartej,
ciasto:
- 300 g maki pszennej na pierogi,
- 150 ml ciepłej wody,
- 2 szczypty soli,
ponadto:
- masło,
- świeże listki mięty pieprzowej,
- ser feta.
Przygotowanie
ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wlać wodę. Na początku wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, następnie wyrobić ręką na gładkie, elastyczne ciasto łatwo odchodzące od ręki. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na min 30 minut, aby odpoczęło.
farsz:
Mięso oczyścić, osuszyć, przekroić na połowę, oprószyć solą, chili, kurkumą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć z zewnątrz na złoty kolor (środek powinien być lekko surowy, żeby zachował soczystość).
Odstawić do przestygnięcia, pokroić w mniejsze kawałki i krótko zmiksować, żeby uzyskać efekt tzw. szarpanego mięsa. NIE MIELIMY !
Na tej samej patelni (nie myjemy jej) na małym ogniu podgrzewamy szpinak, powoli się rozmrozi, woda powinna odparować, doprawić solą, pieprzem. Szpinak połączyć z mięsem dodać bułkę tartą, doprawić do smaku, wymieszać i schłodzić w lodowce.
pierogi:
Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić w dowolny sposób. Gotować w lekko osolonej wodzie.
Masło podsmażyć, polać pierogi, dodać listki mięty, można dodać pokruszony ser feta.
0 komentarzy